Indonesië geeft `SBY' mandaat

De Indonesiërs hebben vandaag Susilo Bambang Yudhoyono, bijgenaamd `SBY', tot president gekozen. Volgens een eerste prognose kreeg hij 61,5 procent van de stemmen.

Daarmee laat Yudhoyono het zittende staatshoofd, Megawati Soekarnoputri, ver achter zich. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen kwam zij vandaag niet verder dan 38,5 procent. De voorspelling is gebaseeerd op een zogenoemde quick count van de uitslagen in tweeduizend stembureaus in alle 32 provincies, en heeft een foutmarge van 1,5 procent.

Het is voor de eerste keer dat de Indonesiërs rechtstreeks hun president kiezen. Ze bepaalden hun keuze op de kandidaat die zegt `verandering' te willen.

SBY (55) is een gepensioneerde viersterrengeneraal. Nadat hij in 1999 de actieve dienst had verlaten, diende hij in twee kabinetten. Eerder dit jaar nam hij ontslag, toen Megawati hem buiten belangrijke beslissingen op zijn terrein – nationale veiligheid – hield. Zij kon niet verkroppen dat een minister uit haar kabinet het tegen haar wilde opnemen.

De opkomst vandaag was iets lager dan in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, op 5 juli. Ditmaal bracht zo'n 75 procent van de 153 miljoen geregistreerde kiezers zijn stem uit. Twee maanden geleden was dat 80 procent.

De campagne voor de tweede ronde duurde maar drie dagen. Afgelopen weekeinde ging een afkoelingsperiode in. Die was verhitter dan de Nationale Kiescommissie had bedoeld. Op het laatste moment brachten tegenstanders van SBY, onder wie een oud-generaal die Megawati steunt, het gerucht in omloop dat hij in de jaren zeventig in het geheim met een Filippijnse was getrouwd. Het campagneteam van Megawati liet weten dat zij ministers die uit haar kabinet waren gestapt als `deserteurs' beschouwde.

Megawati bracht vandaag haar stem uit op 100 meter van haar woning in het dorp Kebagusan, bezuiden Jakarta. Vanochtend deelden onbekende onder omwonenden voedselpakketten uit met de mededeling: ,,Dit is van moeder.''

In Makassar, Zuid-Sulawesi, ontdekte de plaatselijke kiescommissie zo'n duizend stembiljetten die al vóór de stemming van een gaatje waren voorzien bij de naam van Megawati. De commissie stelt een onderzoek in.

Het eerste stembureau dat de uitslag doorgaf was bureau nr. 11 in Jayapura, de hoofdstad van de provincie Papoea. Daar won SBY met maar liefst 83 procent.

Megawati zei, nadat zij haar stem had uitgebracht, dat zij de beslissing van de kiezers zou respecteren, hoe die ook mocht uitvallen. Haar team heeft de prognoses gebagatelliseerd en verklaarde pas commentaar te geven wanneer de uitslag formeel is bevestigd.