Hoogervorst verbiedt zorg in buitenland

Het wordt instellingen, zoals het Riagg, verboden om de behandeling van een klant tijdens diens vakantie in het buitenland voort te zetten.

Dat blijkt uit een toelichting op de begroting van het ministerie voor Volksgezondheid voor 2005, die minister Hoogervorst morgen presenteert.

Hoogervorst grijpt met zijn verbod in in het beleid van enkele instellingen die hulpverleners in de zomer naar Marokko en Turkije laten reizen om de behandeling van hun cliënten tijdens hun vakantie te kunnen voortzetten. De minister had eerder al aangegeven niets te zien in deze aanpak, betrokkenen zouden voor hun behandeling gewoon in Nederland moeten blijven, maar de instellingen zeiden daarop er mee door te zullen gaan.

Hoogervorst verscherpt ook de regels voor nieuwe dure medicijnen, aldus de begroting. Hij onderzoekt of de apothekers een grotere rol kunnen gaan spelen bij het voorschrijven.

De minister kondigt aan dat de ziekenfondspremie die de werknemers moeten betalen met 0,2 procent wordt verhoogd tot 1,45 procent. De bijdrage van de werkgevers blijft gelijk (6,75 procent). De verhoging van de premie is nodig om het tekort van het algemeen fonds, de centrale kas, niet te veel te laten oplopen.

Eigenlijk is een grotere verhoging nodig om het tekort, zoals voorgeschreven, weg te werken. Maar volgens Hoogervorst past dat niet in het inkomensbeleid dat het kabinet voor 2005 voor ogen staat. De premie voor de Algemene wet bijzondere ziektekosten, die op 1 juli met 0,3 procent werd verhoogd, gaat op 1 januari met 0,1 procent omlaag en wordt dan 13,45 procent. De wettelijke bijdragen die particulier verzekerden moeten betalen gaan komend jaar licht omhoog.

Om de stijging van de collectieve uitgaven voor de zorgsector enigermate af te remmen, kondigt Hoogervorst verdere versoberingsmaatregelen aan. Dit jaar wordt aan de zorg 45 miljard euro uitgegeven, circa negenhonderd miljoen euro meer dan was geraamd. Voor 2005 voorziet Hoogervorst een stijging met nog eens achthonderd miljoen tot 45,9 miljard euro. Een deel van dit bedrag bestaat uit `eigen bijdragen' die de consument moet betalen. Dit jaar gaat het in totaal om 2,5 miljard euro, voor 2005 rekent de minister op ruim vier miljard euro. Het extra geld komt voor rekening van de `no claim' van 250 euro voor elke volwassen ziekenfondsverzekerde vanaf 1 januari wil opleggen. Eerder werd al bekend dat verder wordt gesneden in het ziekenfondspakket.