Hof VS: Nader op stembiljet Florida

Het Hooggerechtshof van Florida heeft bepaald dat Ralph Nader, presidentskandidaat voor de Reform Party, verkiesbaar is tijdens de verkiezingen in de staat Florida. De uitspraak is gunstig voor de Republikeinse kandidaat, de zittende president George Bush, omdat algemeen wordt verwacht dat Nader-stemmen ten koste gaan van stemmen voor de Democratische kandidaat, John Kerry.

Florida, geldt als een zogeheten swing state en was tijdens de verkiezingen in 2000 de bepalende factor die Bush aan het presidentschap hielp. Hoewel volgens recente peilingen Bush verder is uitgelopen op Kerry, wordt er nog altijd rekening mee gehouden dat de verkiezingen in november een nek-aan-nek-race zullen worden.

De Democraten in Florida waren tegen deelname van de Reform Party aan de verkiezingen in beroep gegaan omdat volgens hen de partij, ooit opgezet door de schatrijke Ross Perot, geen echte nationale politieke organisatie (meer) is. Het Hof gaf hun daarin ongelijk.

Het Hof erkende wel dat de grondwet van Florida niet duidelijk heeft bepaald wat precies met een `nationale partij' wordt bedoeld. Maar ondanks die beperking zag het onvoldoende grond om deelname van Nader te verbieden.

Nader was tijdens de verkiezingen in 2000 nog kandidaat voor de Green Party. Die partij wees zijn kandidatuur voor de huidige verkiezingen af. De Reform Party bekrachtigde zijn kandidatuur wel.

Hoewel hij kansloos is dingt Nader in een klein aantal staten mee naar het presidentschap. Een woordvoerder van de Reform Party in Florida zei opgelucht te zijn over het oordeel van het Hof, maar boos over het feit dat de Democraten het lef hebben gehad een zaak tegen de partij te beginnen. Volgens de Democraten evenwel heeft de partij onvoldoende leden in Florida en kan zij derhalve geen nationale partij zijn. Volgens hen wordt de partij door de Republikeinen gesteund in een poging Kerry stemmen te ontfutselen.

De uitspraak van het Hof heeft het mogelijk gemaakt dat Naders naam alsnog op het stembiljet voor overzeese kiezers uit Florida is komen te staan. In totaal gaat het daarbij het om 25.000 stemgerechtigden. De namenlijst moest uiterlijk afgelopen weekeinde de deur uit. Overzeese Amerikaanse kiezers speelden ook in 2000 een belangrijke rol.