Gheorghiu verovert Rotterdam

Ze staat bekend als een van de grootste lyrische sopranen van deze tijd, en samen met haar echtgenoot, de Frans-Siciliaanse tenor Roberto Alagna vormt ze al tien jaar lang een wereldberoemd `duo d'amour': de Roemeense operadiva Angela Gheorghiu, die zaterdag in de Rotterdamse Doelen het publiek uitzinnige reacties ontlokte met prachtig gezongen aria's.

Anders dan bij een benefietconcert in 1997 kwam Gheorghiu nu alleen. Na een wat stroeve uitvoering van Beethovens ouverture Leonore III door het Vlaams Radio Orkest o.l.v. Yoel Levi, opende de in ruisend oranje gehulde diva haar recital met de sensitief gezongen aria Caro mio ben van Giordano, waaraan ze met haar soepele, warm-vloeiende stemgeluid kleur en diepgang gaf. Intenser klonk Gheorghiu tijdens haar ingetogen vertolking van Händels lascia ch'io pianga, eindigend in een triomfantelijk `la liberta!'

,,Nog altijd bouw ik mijn rollen op vanuit de tekst, dat helpt me enorm bij de interpretatie. Het belangrijkste dat ik geleerd heb, is nooit druk op mijn stem te zetten'', aldus Gheorghiu in een recent interview. Zonder te forceren bleek de sopraan, die optreedt in alle grote operazalen ter wereld, inderdaad moeiteloos de subtielste pianissimo's en de uitbundigste fortissimo's te kunnen produceren. Dat kwam goed van pas tijdens haar expressieve lezing van Adieu notre petite table uit Manon van Massenet, een van Gheorghiu's glansrollen. De aria werd ingeleid door een ambachtelijke interpretatie van Massenets Méditation voor viool en orkest, zuiver maar mierzoet vertolkt door concertmeester Otto Derolee.

In Gounods verleidelijk gezongen juwelenaria Ah! Je ris me voir pakte Gheorghiu uit zoals je van een diva mag verwachten, en na de pauze schitterde de nu in hemelsblauw met lentebloesemprint gehulde sopraan met Callas-achtige dramatiek in Io son l'umille ancella van Cilea, Stridono lassú van Leoncavallo en Puccini's O mio babbino caro. Hoogtepunt van het recital vormde de subliem gezongen Verdi-aria Pace, pace, waarin Gheorghiu met intense overgave en een weelderige rijkdom aan kleur en nuance inhoud gaf aan de wanhoop over haar dode geliefde.

Concert: Angela Gheorghiu, sopraan. Gehoord: 18/9 De Doelen Rotterdam.

    • Wenneke Savenije