Europese filmsubsidies zijn belangrijker dan ooit

Op 8 september kopte deze krant: `Zalm: geen EU-steun voor film'. Aldus desavoueert hij de Europese film met een pennenstreek. Terwijl de EU driftig op zoek is naar zaken die de burgers kunnen binden, wordt de kans om de Europese cultuur in de wereld op de meest toegankelijke en eigentijdse manier naar buiten te brengen zonder enige poespas van tafel geveegd. De cv-regeling die het voor particulieren fiscaal aantrekkelijk maakte om te investeren in Nederlandse films wordt, als het aan het ministerie van Financiën en van Economische Zaken ligt, ook al per 1 januari 2005 afgeschaft.

Ondanks het geweldige succes van deze regeling die er niet alleen voor zorgde dat de afgelopen jaren veel meer Nederlandse films werden gemaakt en er bovendien toe leidde dat de bioscoopbezoekers verhoudingsgewijs veel vaker naar een Nederlandse film gingen: van circa 5 tot 14 procent.

    • Directeur Netwerk Scenarioschrijvers
    • Willemiek Seligmann