Economische stoofpeertjes

Te gast bij vrienden in Zeeland stopte ik een aantal door storm uit de boom gezwiepte Gieser Wildeman in een stoofpan samen met water, rode wijn, suiker en kaneelpoeder. ,,Let op de peren'', zei ik tegen de gastheer, ,,terwijl wij boodschappen doen.'' ,,Moeten ze niet geschild'', had hij nog vertwijfeld gevraagd, toen hij zag dat de peren met steeltje en al rechtop in de pan waren gezet. ,,Eigenlijk wel'', antwoordde ik, ,,maar daar heb ik nu geen zin in.'' Hij heeft goed op de peertjes gelet terwijl ze urenlang stoofden en er zijn lering uit getrokken. 's Avonds zag ik hem met grote precisie de peertjes op zijn bord van hun schilletje ontdoen waardoor ik wroeging kreeg over mijn gemakzucht.

Nu zijn de peren in het Zeeuwse allemaal rijp en wordt er flink uitgedeeld in de vriendenkring, want zo'n boom produceert altijd meer dan een gezin met kinderen aankan. De heer in kwestie kwam mij onverwacht verblijden met een enorme schaal gestoofde Gieser Wildeman, die prachtig donkerrood van kleur waren en vergezeld gingen door lekker stroperig stoofvocht. Groot was mijn verbazing toen ik zag dat de peren niet geschild waren, maar alleen in kwarten gesneden en ontdaan van het klokhuis. De goede gever was erg in zijn nopjes met het resultaat omdat ze efficiënt waren bereid! Daar hield hij van. Hij had een grote snelkookpan gevuld met partjes stoofpeer, twee glazen rode wijn, suiker, citroenschil en kaneelpoeder erbij, en hup met de geit. Niet uren op het vuur of in de oven, die peertjes, maar energie-economisch bereid én lekker, zo preciseerde hij. Al die ovens thuis, die maar moeten loeien en blazen om bijvoorbeeld een pieperig visje een bruin korstje te geven, dat vindt hij maar verspilling. ,,Zo'n snelkookpan'', zei hij, ,,dat is perfect!''

Kijk, nu zegt een ander het eens. Mannen in de keuken, daar ben ik helemaal voor. Bereiding: Doe alles in een snelkookpan, breng hem op druk en laat 1 uur zo staan op laag vuur. Bind eventueel het perenkookvocht naderhand met wat aangemaakt aardappelmeel. Vries het surplus aan gestoofde peertjes in.

2 kg Gieser Wildeman, in kwarten

4 dl rode wijn (b.v. Barbera d'Alba)

130 gram kristalsuiker

1 eetlepel kaneelpoeder

2 reepjes dungesneden citroenschil

8-10 kruidnagelen

aardappelmeel (facultatief)

***

Morgen: pittige makreelsalade

    • Florine Boucher