De Slag herdacht

Op de Airborne-begraafplaats in Oosterbeek hebben 15.000 mensen gisteren deelgenomen aan de herdenking van operatie Market Garden. Onder meer Koningin Beatrix en de Engelse kroonprins Charles legden bloemen bij het monument voor de slachtoffers van de Slag om Arnhem, zestig jaar geleden.

De mislukte poging om de brug over de Rijn in geallieerde handen te krijgen, kostte in september 1944 ruim 1.300 vooral Britse en Poolse soldaten het leven. Een Britse predikant citeerde tijdens de herdenkingsdienst de Nederlandse schrijver Johan Fabricius die direct na de verloren slag tegen de BBC zou hebben gezegd dat de gesneuvelde soldaten `niet eenzaam in koude grond zouden rusten'. Die belofte werd ondersteund door kinderen die bloemen legden bij de graven. Ongeveer 450 oorlogsveteranen waren aanwezig.

De belangstelling voor de herdenkingsplechtigheden was het afgelopen weekeinde groot. Vijftigduizend mensen zagen zaterdag boven de Ginkelse heide elf oorlogsveteranen een parachutesprong maken. De heide was een van de plaatsen waar in september 1944 tienduizend geallieerde militairen werden neergelaten. In Nijmegen, waar gevochten is voor de verovering van de Waalbrug, woonden 150.000 mensen de plechtigheden bij. Burgemeester Ter Horst onderscheidde enkele oorlogsveteranen met de zilveren Waalbrugspeld. In Nijmegen waren enkele Duitsers bij de herdenking aanwezig. In Driel kreeg de rol van de Poolse soldaten tijdens de Slag om Arnhem aandacht.