COC: actie bij Banton

Het COC, de belangenorganisatie van homoseksuelen, gaat vandaag en morgen actie voeren bij de concerten van de omstreden Jamaicaanse dancehall-zanger Buju Banton. Het optreden van Banton op de Amsterdamse Uitmarkt, eind augustus, werd op initiatief van het COC afgezegd. In het twaalf jaar oude nummer Boom Bye Bye wordt het doodschieten van homoseksuelen aangemoedigd door Banton, die zegt daarvan inmiddels afstand te hebben genomen. Maar volgens Henk van Pelt, woordvoerder van het COC in Amsterdam, staat het nog steeds af en toe op zijn repertoire. ,,En hij begint tussen de nummers door meteen op homo's te schelden.'' Het COC accepteert dat de Amsterdamse Melkweg en het Rotterdamse Nighttown de optredens gewoon door laten gaan. ,,Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Een optreden op de Uitmarkt is van een andere orde. Als de gemoederen zijn bedaard willen we een discussie beginnen: waar ligt de grens van wat je mag roepen, of trekken we juist geen grens?''

De acties worden vriendelijk van karakter. ,,We gaan ons heus niet vastketenen aan de brug naar de Melkweg. We vragen, net als Amnesty, aandacht voor de benarde situatie van homo's op Jamaica.''