Bos wil persoonlijke troonrede

PvdA-leider Bos wil dat koningin Beatrix van de traditionele troonrede op prinsjesdag een meer persoonlijk verhaal maakt. Nu is de troonrede de officiële presentatie van het regeringsbeleid. Bos pleitte hier gisteren in tv-programma Netwerk voor, omdat ministers in de regel al tijdens de voorbereiding van de begroting naar buiten komen met kabinetsbesluiten. Dit jaar lekte bovendien de miljoenennota uit naar RTL-nieuws en NRC Handelsblad. Wat Bos betreft worden nieuwe besluiten meteen bekend gemaakt en is er op prinsjesdag een verhaal dat ,,meer van de koningin is en minder van de regering''.

CDA-fractievoorzitter Verhagen noemt het idee van Bos ,,buitengewoon slecht en onbegrijpelijk''. ,,Als de koningin op prinsjesdag een persoonlijk verhaal zou houden, wordt zij onderwerp van discussie tijdens de algemene politieke beschouwingen. Daarmee loop je uiteindelijk het risico dat je de positie van het koningshuis ondergraaft.'' Verhagen erkent de veel ministers al lang voor prinsjesdag naar buiten komen met deelbesluiten en zegt daar wel een discussie over te willen.

Hij wijst op het belang van de presentatie in de troonrede door de koningin, waarin zij namens de regering het integrale regeringsbeleid voor een langere periode uiteenzet. D66-leider Dittrich wees vanochtend eveneens Bos' voorstel van de hand. ,,Zolang de koningin onderdeel uitmaakt van de regering spreekt zij in de troonrede namens de regering.'' Volgens Dittrich is zijn partij wel voor hervorming van het koningschap. ,,In dat verband moet de koning naar Zweeds model uit de regering.'' VVD-fractievoorzitter Van Aartsen was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Overigens zullen Eerste- en Tweede-Kamerleden van de SP morgen niet in de Ridderzaal aanwezig zijn bij het voorlezen van de troonrede.