Bert van Marwijk kampt met tegenslagen

Het zit Bert van Marwijk niet mee bij zijn nieuwe club Borussia Dortmund. Tegen Bayern München gaf zijn nieuwe ploeg weer een zege uit handen.

Het zijn zorgelijke tijden voor Bert van Marwijk. De voormalige trainer van Feyenoord staat met zijn nieuwe club Borussia Dortmund op een teleurstellende tiende plek in de Duitse Bundesliga. Zaterdag verspeelde zijn ploeg op eigen veld in blessuretijd een 2-0 voorsprong tegen Bayern München: 2-2.

Na twee doelpunten van de Brazilaan Ewerthon leek Dortmund verzekerd van de zege, maar Lucio en Roy Makaay scoorden namens de gasten twee keer in de laatste twee minuten. Op het moment dat Das Phantom de bijnaam van Makaay in Duitsland toesloeg zakte de grond even weg onder de voeten van Van Marwijk.

Makaay was de gehele wedstrijd onzichtbaar geweest, maar de Nederlandse spits bracht met een prachtige kopbal Bayern München op gelijke hoogte. En zo wist Borussia Dortmund ook zijn derde thuiswedstrijd op rij niet te winnen.

Na vijf wedstrijden in de Duitse competitie staat de ploeg met zes punten in de middenmoot. Gevoegd bij de smadelijke uitschakeling in de Intertotocompetitie tegen het Belgische RC Genk, maakt Dortmund een stroeve competitiestart door. Bovendien gaf de ploeg tegen Hannover'96, VfL Bochum en afgelopen weekeinde tegen Bayern München een zeker lijkende zege in de slotminuten weg. ,,Pure pech'', zegt Van Marwijk. ,,Van VfL Wolfsburg hadden we dik moeten winnen, Hannover'96 kwam nauwelijks de middellijn over en tegen Bayern mag je natuurlijk nooit een 2-0 voorsprong weggeven.''

International Makaay, die nu op drie treffers in de competitie staat, gaf Van Marwijk gelijk. ,,We zijn hier goed weggekomen, al was het niet de eerste keer dat we veerkracht toonden in de laatste minuten van een wedstrijd.''

Ondanks alle sportieve malheur zegt Van Marwijk, in 2002 UEFA-Cupwinnaar met Feyenoord, het zeer naar zijn zin te hebben bij de volksclub in het Ruhrgebied. Hij nam zijn vertrouwelingen Dick Voorn (assistent-trainer) en Egid Kiesouw (conditie- en revalidatietrainer) mee. ,,Dit is een topclub, dat merk je aan alles. Iedere thuiswedstrijd is met 83.000 toeschouwers volledig uitverkocht. En dat is niet alleen bij ons zo: elk stadion in de Bundesliga zit vol.''

Volksjongen en eenmalig international Van Marwijk past in de ogen van de grote schare supporters uitstekend bij Borussia Dortmund. De club werd opgericht door arbeiders uit het noordelijke deel van de stad, en het voorvoegsel `Borussia' slaat op de naam van een oude brouwerij.

De geschiedenis van Ballspielverein Borussia Dortmund (BVB) vloekt echter met het heden: onder leiding van voorzitter Gerd Niebaum en Michael Meier verwerd de club tot een ietwat poenerige vereniging. De geldsmijterij na de beursgang van vier jaar geleden eist nu zijn tol. Over drie weken maakt de club op de aandeelhoudersvergadering bekend dat de schuld over het boekjaar 2003-2004 rond de 50 miljoen euro bedraagt. Bovendien heeft Borussia Dortmund nog langlopende leningen van zo'n geschatte 150 miljoen euro uitstaan. De kampioen van 2002 zoekt hardnekkig investeerders die op korte termijn 30 miljoen euro te besteden hebben.

De door Van Marwijk gehoopte transfer van schoonzoon Mark van Bommel van PSV naar Dortmund zal voorlopig geen doorgang vinden. ,,Ik concentreer me alleen op het voetballen'', blijft de coach stoïcijns. ,,En mijn analyse leert me dat we vooral te weinig scoren. We krijgen genoeg kansen, maar missen er te veel. Jan Koller is een fantastische spits, maar schiet er niet zoals Pierre van Hooijdonk dertig per seizoen in.''

De wedstrijd tegen Bayern München bewees het gelijk van Van Marwijk. Borussia Dortmund, spelend met drie spitsen, voetbalde matig maar kreeg toch enkele mogelijkheden. Tegenstander Bayern liet, onder het toeziend oog van Ajax-trainer Ronald Koeman, weinig zien. Omdat Dortmund verzuimde de wedstrijd te beslissen, konden de Zuid-Duitsers in de slotfase op gelijke hoogte komen.

Van Marwijk moest het zonder zijn geblesseerde Tsjechische spelmaker Rosicky stellen. De hand van Van Marwijk (iedereen moet meeverdedigen én druk zetten) is zichtbaar, al heeft hij nog veel werk te verrichten om aan de doelstelling (Europees voetbal) te voldoen. Licht zuchtend en steunend schoof de trainer dan ook aan voor de persconferentie. ,,We hadden Bayern geen twee doelpunten mogen toestaan'', vertelt hij in redelijk Duits. Volgens de journalisten van de Westfälische Rundschau, vaste volgers van Borussia Dortmund, moet Van Marwijk zich voorlopig neerleggen bij de matige resultaten van zijn ploeg. In de weekendeditie van de krant droegen ze een operette-tekst op aan de trainer: ,,Glücklich ist, wer vergisst, was nun nicht zu ändern ist'' (Je bent pas gelukkig als je vergeet wat niet te veranderen is).

    • Marcel Abrahams