België mist eigen deadline

Vergunningen voor nachtvluchten op de Brusselse luchthaven Zaventem hebben opnieuw tot politieke problemen geleid voor de regering van Guy Verhofstadt. De liberale premier zag zich gisteren gedwongen zijn jaarlijkse `beleidsverklaring', die hij morgen in het parlement zou uitspreken, tot oktober uit te stellen. Het uitstel wordt algemeen gezien als fors gezichtsverlies voor de premier. Verhofstadt had zijn state of the union eerder nog met een maand vervroegd. Hij wilde na de verloren regionale verkiezingen nieuwe daadkracht tonen van zijn paarse kabinet.

Het uitstel houdt verband met een vergunning aan het pakjesbedrijf DHL, dat zijn Europese verdeelcentrum in Brussel heeft. DHL wil meer nachtvluchten kunnen uitvoeren. Hierbij staan duizenden banen op luchthaven Zaventem op het spel. Daarom wil Verhofstadt nu eerst alle aandacht aan het politiek gevoelige DHL-dossier geven. De komende weken wachten dan nog moeilijke besluiten over begroting, sociale zekerheid en communautaire kwesties. Het DHL-dossier over nachtvluchten leidde in de vorige paars-groene regering-Verhofstadt tot het aftreden van een groene minister.

Sinds de regionale verkiezingen van juni hebben de regeringen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel door deelname van de christen-democraten een andere politieke kleur dan de federale regering. Dat bemoeilijkt de politieke besluitvorming. De regionale regeringen moeten namelijk ook hun toestemming voor meer nachtvluchten geven. Verhofstadt heeft dit weekeinde verschillende varianten op tafel gelegd, variërend van maximale uitbreiding van de werkgelegenheid bij DHL tot inkrimping. Een van de problemen is de verdeling van de nachtvluchten over Vlaams, Brussels en Waals grondgebied.

DHL stelde de federale regering dit weekeinde een ultimatum tot dinsdag. Het pakjesbedrijf zou met z'n Europese distributiecentrum kunnen uitwijken naar Duitsland of Frankrijk.