Ajax legt beperkingen Den Bosch bloot

Niet de uitslag maar de duur van FC Den Bosch-Ajax stond gisteren voor het begin van de wedstrijd centraal. Na de kwetsende spreekkoren vorige week in Den Haag werd door de lokale autoriteiten het ergste gevreesd. Op zaterdag legde burgemeester Rombouts nog eens uit hoe hij de orde zou gaan bewaken en een paar minuten vóór de wedstrijd waarschuwde de Bossche stadionspeaker de toeschouwers ,,dat alle ogen in Nederland op De Vliert'' waren gericht: laat het niet tot een staking komen.

De club met de kleinste begroting van de eredivisie kon aan het eind van de middag opgelucht ademhalen. De negentig minuten waren gewoon volgemaakt en vrees voor financiële sancties (boetes of het spelen zonder publiek) bleek onnodig. De degradatiekandidaat uit Den Bosch speelde met name in de tweede helft zo belabberd dat het eigen publiek er letterlijk stil van werd.

Geen langdurige spreekkoren, maar ook geen punten. Na de ruime nederlaag (0-5) was trainer Henk Wisman van FC Den Bosch, gevraagd naar de zwakke punten van zijn elftal, hard in zijn oordeel. ,,Verdedigend zijn we niet rigoreus genoeg. Aanvallend voetballen we aardig tot het strafschopgebied maar dan ontbreekt de afronding''. Die grote minpunten hoeven volgens de trainer niet tot een zwart scenario te leiden in het vervolg van de eredivisie. ,,We hebben ook sterke punten: ik vind bijvoorbeeld dat we op het middenveld goed combineren.''

Maar Wisman, die vorig jaar bij het gedegradeerde Volendam voortijdig was ontslagen, weet ook dat op het middenveld de punten niet worden binnengehaald. De afgelopen zes jaar wisselde FC Den Bosch maar liefst vijf keer van divisie en ook nu behoort de club tot de kandidaten voor degradatie. Het begon goed, want na twee wedstrijden stond Den Bosch op een keurige vierde plaats met vier punten. Van ADO Den Haag werd gewonnen en tegen De Graafschap werd een punt binnengehaald.

Daarna volgden verliespartijen tegen Willem II en AZ. Tegen Ajax had Den Bosch geen schijn van kans en miste het elftal stootkracht. In de buurt van het vijandige strafschopgebied sloeg de verlamming bij de Bossche aanvalslinie geregeld toe. Passes kwamen plots niet meer aan en na verloop van tijd begonnen aanvallers van grote afstand kansloos in de richting van het doel te schieten. Ook oud-Ajacied Dennis Schulp, nog altijd achtervolgd door zijn gelijkenis met Dennis Bergkamp, slaagde er niet in om kansen te creëren. Ajax-keeper Bogdan Lobont, die de geblesseerde Maarten Stekelenburg verving, kwam vooral opbouwend in actie.

In de tweede helft werd de Brabantse tegenstand nog minder. ,,In de rust heb ik bij de 2-0-achterstand gerefereerd aan het duel van Ajax vorige week toen ADO een 3-0-achterstand wegwerkte. Maar we konden alle goede bedoelingen niet omzetten in goed voetbal'', aldus Wisman. ADO slaagde er vorige week in om na een achterstand van 3-0 terug te komen naar 3-3.

Op nieuwe aankopen hoeft Wisman niet te rekenen, want geld ontbreekt in Den Bosch. Mede dankzij het recordaantal van 2.700 seizoenkaarthouders, kent de club een begroting van 4,3 miljoen euro. Nederlandse topclubs hebben meer dan het tienvoudige te besteden. ,,Het kwaliteitsverschil is erg groot'', verzuchtte Wisman dan ook. Gisteren moest hij ook nog toezien hoe zijn centrale verdediger Joost Volmer met een hamstringblessure het veld verliet.

Van een vergelijking met zijn situatie als trainer van Volendam wil de geboren Amsterdammer niet weten. Toen riep hij voortdurend om versterkingen, terwijl het bestuur van de huidige eerste-divisieclub die niet nodig vond. Het bestuur van Den Bosch zag de noodzaak tot versterking aan het begin van het seizoen wel, ondanks de beperkte middelen. Spelers werden vooral op huurbasis aangetrokken, zoals Ferne Snoyl, vorig jaar nog als verdediger bij Feyenoord actief, en de Belg Robbie Haemhouts die van NAC afkomstig is. Of het voldoende is voor lijfsbehoud? ,,Ik zie het niet somber in. Het wordt moeilijk, maar dankzij de eerste twee wedstrijden van dit seizoen doen we volop mee'', aldus Wisman.

Ook Ajax-trainer Ronald Koeman blikte na afloop terug op eerdere wedstrijden. Hij was vooral tevreden dat zijn ploeg na twee gelijkspelen (ADO en FC Utrecht) en één nederlaag (Juventus) gemakkelijk een grote overwinning had behaald. En eindelijk geen doelpunten tegen. ,,Dat heeft natuurlijk ook te maken met het gebrek aan stootkracht bij Den Bosch'', gaf hij toe. Zijn eigen aanvalslinie had aan de hoge uitslag nauwelijks iets bijgedragen. Spits Wesley Sonck bereikte gisteren met zijn spel zelfs een nieuw dieptepunt, terwijl het ook bij Nourdin Boukhari aan scherpte ontbrak. Alleen de jonge rechterspits Tom de Mul haalde een voldoende. Hij speelde na een scrimmage de bal naar middenvelder Wesley Sneijder die, alleen voor keeper Kris Mampaey, het eerste doelpunt maakte. De sterk spelende middenvelder Rafael van der Vaart scoorde tweemaal, de verdedigers Zdenek Grygera en Nigel de Jong ieder eenmaal.

Koeman gaf geen direct antwoord toen hem werd gevraagd naar zijn weinig productieve aanvallers. Met name Sonck liet zien welk gat de verkochte Zlatan Ibrahimovic heeft achtergelaten. Een aantal malen werd de Belg uitstekend door Steven Pienaar bediend, maar tot doelpunten leidde het niet. ,,Het maakt mij niet uit wie er scoort, zolang er maar doelpunten worden gemaakt'', aldus Koeman.

FC Den Bosch

0

Ajax

5

Ruststand 0-2. 13. Sneijder 0-1, 41. Van der Vaart 0-2, 58. Grygera 0-3, 74. De Jong 0-4, 90. Van der Vaart 0-5. Schds: Van Egmond. Tsch: 7023. Gele kaart: Van de Laak (FC Den Bosch), Heitinga (Ajax).

    • Erik van der Walle