945.000 moslims in Nederland

Op 1 januari 2004 woonden er naar schatting bijna 945 duizend moslims in Nederland. Dat is 5,8 procent van de bevolking. In 1990 waren dat er minder dan een half miljoen. Turken en Marokkanen vormen tweederde deel van het totale aantal moslims. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag op zijn website. Meer dan 95 procent van de islamieten heeft een niet-westerse herkomst. Maar lang niet alle allochtonen zijn moslims: 54 procent van de niet-westerse allochtonen in Nederland is islamiet. In de regio Amsterdam is 13 procent van de bevolking islamiet, in 's-Gravenhage 11,4 procent, in Rijnmond 10,2 procent, in de Zaanstreek 9 procent en in Utrecht 7,2 procent. De laagste percentages wonen in Friesland en Drenthe. Daar vormen moslims minder dan 2 procent van de bevolking.