Zwarte dag golfers VS om Ryder Cup

Het golfteam van Europa is de strijd om de 35ste Ryder Cup tegen de Verenigde Staten geweldig begonnen. Na de eerste vier fourballs en foursomes op de baan van Oakland Hills in Detroit leidt de ploeg van captain Bernhard Langer overtuigend met 6-1.

De fourballs in de ochtend verliepen dramatisch voor de Amerikanen. Luke Donald, een van de rookies in het Europese team, had na een fantastische tweede slag met de ijzer-3 op hole 18 een putt van vijf meter om de Europeanen een sensationele 4-0 voorsprong te bezorgen. De putt viel niet, waardoor de Amerikanen dankzij Stuart Cink en Chris Riley toch een schamel half puntje op het scorebord kregen: 3 -.

Het sterrenduo Tiger Woods/Phil Mickelson liep in de openingspartij voortdurend achter de feiten aan tegen Colin Montgomerie en Padraig Harrington die een droomstart kenden met zes birdies op de eerste acht holes. Die snelle voorsprong gaf de Schots/Ierse combinatie niet meer uit handen. Montgomerie, spelend dankzij een wildcard van captain Langer, maakte zijn uitverkiezing helemaal waar. De Schot, dit jaar geplaagd door privé-problemen en niet in grootse vorm, bewaart zijn beste spel altijd voor de Ryder Cup.

Op de zeventiende hole maakte Monty de partij uit met een korte putt voor par: 2 & 1. ,,Deze overwinning is eigenlijk twee punten waard'', sprak de grote inspirator van het Europese team. ,,Voor de zes spelers achter ons moet het een geweldige psychologische opsteker zijn geweest, toen ze zagen dat de twee beste spelers van Amerika gingen verliezen.''

Darren Clarke en Miquel Angel Jiménez waren snel klaar met Davis Love en Chad Campbell: 5 & 4. Sergio Garcia en Lee Westwood, twee jaar terug ook een succesvolle combinatie op The Belfry, lieten weinig heel van David Toms en Jim Furyk: 5 & 3. Vooral op de greens waren de Europeanen heer en meester. ,,Een betere verzameling putters zal je niet snel aantreffen'', riep captain Hal Sutton vooraf over zijn spelers. Er was niets van te merken op de snelle en door de vele glooiingen razend moeilijke greens van Oakland Hills.

De Amerikanen kregen geen bal in de hole en slaagden er in de vier fourballs niet een keer in de leiding te nemen, tot ontzetting van de veertigduizend toeschouwers die met de minuut stiller werden. ,,Een droomstart'', sprak Bernhard Langer opgetogen. Hij hield het duo Montgomerie / Harrington wijselijk intact voor de foursomes. Ze stelden hun captain andermaal niet teleur: 4 & 2 tegen Fred Funk en Davis Love. Montgomerie heeft nu zeventien partijen gewonnen in de Ryder Cup, zeven keer speelde hij gelijk, vijf keer verloor hij. Cijfers waar Tiger Woods alleen maar van kan dromen. Het Amerikaanse koningskoppel Woods/Mickelson kreeg 's middags een herkansing. Na zeventien holes stonden ze all square tegen Lee Westwood en Darren Clarke. Op de slothole van Oakland Hills sloeg Mickelson zijn bal zo wild zo ver naar links dat Woods een strafslag moest incasseren.

Meer dan een teleurstellende 6 zat er voor Tiger en Masters kampioen Mickelson niet in. Westwood en Clarke maakten een eenvoudige bogey-5 voor winst van de hole en de partij. Sutton leek vastbesloten Woods en Mickelson ook vandaag in zowel de foursomes als de fourballs aan elkaar te koppelen. Het is twijfelachtig of hij na de ontluisterende eerste dag aan die strategie vasthoudt. Het was een gok om de twee rivalen aan elkaar te koppelen. Die gok pakte verkeerd uit, niets wees er gisteren op dat Woods en Mickelson elkaar aanvullen of inspireren.

Sergio Garcia won ook zijn tweede partij. Aan de zijde van Luke Donald was de Spanjaard te sterk voor Stuart Cink en Kenny Perry: 2 & 1. Het enige lichtpuntje voor de Amerikanen op een zwarte eerste dag was de overwinning van Chris Dimarco en Jay Haas op de Franse debutant Thomas Levet en Miquel Angel Jiménez: 3 & 2. Bernhard Langer wilde niet te vroeg juichen, maar de captain besefte dat zijn team een enorme stap heeft gezet naar het behoud van de Ryder Cup. ,,We zijn er nog lang niet, maar dit is een onvoorstelbaar goede start.''

    • Gerard Louter