Yu Qiang Dai:

Japanners zingen tegenwoordig Bach, zelfs de Matthäus Passion, dus waarom zou een Chinese tenor geen Italiaanse opera zingen? Yu Qiang Dai hoorde als jongen opera op de radio, werd ingenieur en schakelde alsnog over op zingen. Hij werd beroemd in China, won een zangerswedstrijd in Japan en stond in juli in het Royal Opera House Covent Garden in de laatste voorstellingen van de beroemde Zeffirelli-productie waarin ooit Maria Callas glorieerde.

Yu Qiang Dai heeft een echte strot met een krachtig open geluid, wat donker gevoileerd. En hij zingt opera zoals iedereen wel zou willen zingen: met présence, passie en pathos. Op de cd zingt hij het grote werk van Puccini, Verdi, Ponchielli, Massenet en Mascagni. Donizetti's Una furtiva lagrima zingt hij met liefdevolle omzichtigheid. En het laatste `vincerò' in Nessun dorma uit Puccini's Turandot verslaat net de twaalf seconden van Pavarotti!

Opera Arias

(EMI 5 57791 2)****

    • Kasper Janssen