Wie wint zondag een tv-Oscar?

Zondag worden in Los Angeles voor de 56ste keer de Emmy's uitgereikt voor de beste tv-programma's. Wat zijn de Emmy's en wie maken er dit jaar een kans?

In de Verenigde Staten worden zondagavond op een galabijeenkomst de beste programma's van het vorige jaar beloond met een Emmy. De `meest prestigieuze televisieprijs' ter wereld en even vaak de `Oscar voor het kleine scherm' genoemd.

Er zijn veel Emmy's, heel veel Emmy's. Zondag gaat het alleen om die voor Amerikaanse producties, in november krijgt het internationale aanbod een kans en er zijn aparte plechtigheden voor programma's die overdag worden uitgezonden en voor nieuws en documentaires. En dan waren er vorige week al uitreikingen voor technische en creatieve prijzen voor make-up, kleding, art-direction, enzovoort. Maar morgen volgen de belangrijkste.

Voor alle prijzen zijn steeds vijf programma's of personen genomineerd. Wie mee mag doen en wie wint wordt besloten door de Academy of Television Arts and Sciences. Daarvan zijn 12.000 televisiemakers en acteurs lid, die allemaal in hun eigen vakgebied stemmen.

Vorige week zondag zijn de Emmy's voor `Creative Arts' uitgereikt, waaronder ook die voor tekenfilms en acteurs in gastrollen. Abonneezender HBO was de grote winnaar met zestien prijzen, gevolgd door Fox en de publieke zender PBS met beide zeven. HBO's nieuwe dramaserie Carnivàle, over een kermisgroep in de jaren dertig, kreeg prijzen voor art-direction, kleding, haar, beste beginfilm en beste camerawerk. De editor van de politieke actiethriller 24, Chris Willingham, won een prijs evenals de geluidsmensen, stuntmannen en de casting van die serie. Sharon Stone kreeg haar eerste Emmy ooit voor haar gastrol in de advocatenserie The Practice. John Turturro werd bekroond voor zijn bijdrage aan de detectivecomedy Monk en William Shatner (akias captain Kirk) voor zijn werk in The Practice. Beste animatie was Samurai Jack van Cartoon Network. Startrek: Enterprise won prijzen voor muziek en beste visuele effecten.

In de strijd om de echte Emmy's gaat het zondag bij de comedies tussen Arrested Development, Curb your Enthusiasm, Everbody Loves Raymond, Sex and the City en Will and Grace, op de eerste na allemaal ook hier te zien. Bij drama zijn genomineerd: CSI, Joan of Arcadia, The Sopranos, 24 en The West Wing – allemaal al of binnenkort op de Nederlandse tv.

Aan drie grote comedies kwam dit jaar een einde. Jennifer Anniston is genomineerd voor haar rol in wijlen Friends en Sarah Jessica Parker van voorheen Sex and the City voor haar vertolking van de kettingrokende columniste Carrie Bradshaw. Bij de mannelijke komische acteurs maakt Kelsey Grammar van het gestopte Frasier een grote kans, maar ook Matt leBlanc, die Friends vaarwel zei en een geslaagde doorstart maakte in zijn eigen serie Joey is niet kansloos. De andere genomineeren zijn de overleden John Ritter (8 Simple Rules), Tony Shaloub (Monk) en Larry David (Curb your Enthusiasm).

Bij de vrouwelijke acteurs in een dramaserie spitst de strijd zich toe op Edie Falco, Carmela in The Sopranos, en Jennifer Garner van de stijlvolle spionageserie Alias.

Bij de mannelijke hoofdrolacteurs is opnieuw Kiefer Sutherland genomineerd voor 24, maar James Gandolfini zal als maffiabaas Tony Soprano wel weer winnen, hoewel ook Martin Sheen voor zijn rol van president Bartlet in The West Wing zeker niet kansloos is.

Veel aandacht zal uitgaan naar een miniserie die vorig jaar in Amerika ieders hart stal: Angels in America. Het jaren tachtig aids-drama van Tony Kushner, dat als toneelstuk een wereldwijd succes was, kreeg 21 nominaties, onder meer voor acteurs Meryl Streep, Emma Thompson en Al Pacino. Angels in America, geregisseerd door veteraan Mike Nichols, is vanaf zaterdag 3 oktober als zesdelige serie te zien bij de VPRO op Nederland 3.

    • Dirk Limburg