Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid over de introductie van een nieuw verzekeringsstelsel. Afscheidsinterview met Niek Biegman, oud-ambassadeur bij de Verenigde Naties en de NAVO. Welke rol zullen beide organisaties in de toekomst spelen bij internationale conflicten? En de eerste bijdrage van de nieuwe Buitenhof-columnist, filosoof Herman Philipse. Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Uitzending naar aanleiding van prinsjesdag over de middeninkomens. De uitslag van een enquète laat zien hoe de middengroepen ervoor staan, twee modelgezinnen geven commentaar. En antwoord op de vraag of de middeninkomens nog vertrouwen in de politiek hebben. Ned.1, 20.15-20.50u.

60 jaar na Market Garden. Herdenking van de operatie die de opmaat moest zijn naar een snelle bevrijding van Nederland in september 1944. Ned.2, 9.30-13.10u.

DOCUMENTAIRE

Close-up. De vele gezichten van Sophia Loren. Portret van de Italiaanse actrice aan de vooravond van haar zeventigste verjaardag. Ned.1, AVRO, 18.30-19.25u.

Tegenlicht. Een dag uit het leven. Documentaire van Pieter Fleury over Noord-Korea. Portret van het modelgezin Hong Sun Hui en unieke beelden van het dagelijks leven onder een totalitair regime. Ned.3, VPRO, 21.03-22.00u.

Wonderland. Derde en laatste deel van een drieluik over het politiek correcte denken en de invloed van de jaren zestig. Ned.3, VPRO, 23.10-00.00u.

Missen. Docusoap over de verwikkelingen achter de schermen bij de verkiezing van Miss Nederland 2004. SBS6, 20.30-21-35u.

KUNST/MUZIEK

Vrije Geluiden. The Red Baton. Geschiedenis van de muziek in de Sovjet-Unie voor de glasnost. In deze film vertellen Rudolf Barshai, Gennadi Rozhdestvensky en Viktoria Postnikova wat zij hebben meegemaakt. We zien opnames van jonge topmusici als Oistrach, Richter, Khrennikov en Barasova. En we horen wat Prokofiev, Schnittke, Dunayevsky, Stravinsky en Shostakovich (toch) componeerden. Ned.3, VPRO, 11.00-12.00u.

R.A.M. Waarin Kraftwerk, en Michiel Borstlap en Melchior Huurdeman over hun operapremière in Qatar. Interview met de New Yorkse rockband The Strokes. Optredens van de New Yorkse band Fountains of Wayne en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw met Round About Midnight van Thelonious Monk. Ned.3, VPRO, 19.25-20.30u.

De vergrijzing. Wekelijkse voorstelling van Freek de Jonge vanuit het Compagnietheater. Deze week: De ontgroening. Ned.3, VPRO, 22.10-23.10u.

FILM

Misa mi / Misa en de wolven (Linus Torell, 2003, Zweden). Jeugdfilm over 10-jarig halfweesje dat louterende vriendschap sluit met evenzeer verweesde wolvenfamilie. Ned.3, 9.35-11.00u.

Jacky (Fow Pyng Hu & Brat Ljatifi, 2000, Nederland). Geprezen maar nauwelijks bezocht speelfilmdebuut van twee ex-studenten van de Rietveldacademie is qua vormgeving een fascinerend en weerbarstig experiment. Film vermijdt zo veel mogelijk dramatische situaties en volstaat met statisch gefilmde registraties inzake een lethargische Nederlands-Chinese treinsteward (Fow Pyng Hu zelf) die een door zijn familie bestelde bruid uit China ontvangt. Ned.3, 13.53-15.10u.

Three Amigos! (John Landis, 1986, VS). Luidruchtige westernparodie laat filmhelden zelfspot bedrijven met hun imago's. Steve Martin, Chevy Chase en Martin Short spelen sterren uit de zwijgende periode, die in hun praalpakken worden ingehuurd om levensechte Mexicaanse bandiet te bestrijden. Met Randy Newman als zingend struikgewas. BBC1, 14.30-16.10u.

Paint Your Wagon (Joshua Logan, 1969, VS). Dure verfilming van Broadwaymusical uit jaren veertig over Californische goudkoorts. Clint Eastwood en Lee Marvin delen dezelfde vrouw (Jean Seberg). RTL5, 15.15-18.00u.

The Toy (Richard Donner, 1982, VS). Kluchtige remake van Le jouet (Francis Veber, 1976) over werkloze journalist die zich verhuurt als levend speelgoed voor een verwend rijkeluiszoontje. Moraal: niet alles is voor geld te koop. Over-acting van Richard Pryor. Ook met Jackie Gleason, Ned Beatty. Veronica, 18.35-20.30u.

Me, Myself & Irene (Bobby & Peter Farrelly, 2000, VS). Komedie van de makers van There's Something about Mary en Dumb and Dumber. Jim Carrey speelt dubbelrol van goedzak en diens bullebakkerige alter ego. De twee vechten om hun gemeenschappelijke liefde Renée Zellweger. Ranzige ondertoon wil dat de film smaakt als een wraakfantasie van een blanke man die zich vernederd weet door intelligente, zwarte minderheden. Yorin, 20.30-22.40u.

RADIO

Opium. Te gast is schrijfster Tessa de Loo. Acteur Cees Geel spreekt over zijn rol in `Simon', de nieuwe film van Eddy Terstall. En aandacht voor de in 1995 overleden violist Willem Noske. Radio 1, AVRO, 19.04-20.00u.

O.V.T. Eerste uur over operatie Market Garden, met BBC-oorlogscorrespondent Stanley Maxted, Peter Berends over de Duitse kant en militair historicus Wim Klinkert en hoogleraar Amerikanistiek Ruud Janssens over wat er was gebeurd als Market Garden geslaagd was. En een gesprek met Agnes Dessing die promoveerde op de geschiedenis van de Engelandvaarders. Radio 1, VPRO, 10.00-12.00u.

Radio Atelier. De Inburgerking in Polen. Rob Muntz en Arthur van Amerongen over het succesvol investeren in deze nieuwe EU-lidstaat. Na Frankrijk is Nederland de belangrijkste Europese investeerder in Polen. Radio 1, Human., 21.04-20.00u.