Spannend

De Generali Bridge Masters, het WK individueel voor paren, beleefde verleden week in Verona een ongemeen spannend slot. Met nog een spel te gaan stond Andy Robson uit Groot-Brittannië bovenaan. Weliswaar zat de Italiaan Norberto Bocchi hem op de hielen, maar dat allerlaatste spel leek een saaie tien slagen in 3SA te gaan worden, zodat de Brit de titel hoegenaamd niet meer kon ontgaan.

Aan de tafel van Bocchi was het eindresultaat op het bewuste spel inderdaad 3SA plus 1; de perfecte middenscore. Op een andere tafel moesten Robson en de Bulgaar Drumev hetzelfde contract verdedigen:

O/Allen

♠ H B 8

♡ A 8 6

♦ 10 5

♣ A H 9 8 4

♠ 9 6 5 4 3

♠ A V

♡ B 7

♡H V 9 2

♦ A V B 6 4

♦ H 9 7

♣ 2

♣ V B 6 3

♠ 10 7 2

♡ 10 5 4 3

♦ 8 3 2

♣ 10 7 5

West

Noord

Oost

Zuid

DelMonte

Drumev

Chemla

Robson

1SA

pas

2♡

pas

2♠

pas

2SA

pas

3SA

pas

pas

pas

Robson startte de vierde van boven in harten voor het aas van Drumev. Op dit moment heeft de leider al tien slagen omdat ♠H goed zit (drie harten, vijf ruiten en twee schoppen).

De Bulgaar speelde een kleine klaveren terug, waarna Paul Chemla geen enkele moeite had elf slagen bij elkaar te grabbelen. Het spel leverde Robson een procentje of tien op. Erger nog, het kostte hem de wereldtitel, die hij nu aan Bocchi moest laten.

Op het eerste gezicht ziet noords switch naar een kleine klaveren er niet absurd uit.

Bij nader inzien had Drumev echter kunnen bedenken dat de leider, die gezien het biedverloop een maximum had, over de resterende punten moest beschikken. Daarom was de kans op het cadeau doen van een slag aanzienlijk toegenomen.

Na afloop van het spel zat Andy Robson nog minutenlang aan tafel met zijn hoofd tussen zijn handen. Uiteindelijk was het de nieuwe wereldkampioen, Norberto Bocchi, die hem probeerde te troosten met wat opbeurende woorden.

    • Jan van Cleeff