Rock `n' roll

Naam Dirk Schreuders (27), Kampen

Opleiding lichte muziek, richting contrabas, aan het conservatorium in Zwolle, onderdeel van ArtEZ, hogeschool voor de kunsten. Afgestudeerd in juni 2004

Beroep muzikant, contrabasdocent, basgitaardocent, bandcoach en student

,,Ik heb even overwogen om eerst te gaan werken, ik ben tenslotte afgestudeerd docerend musicus. Maar dan verlies je de routine en ik ben nog niet uitgeleerd. Dus ben ik verder gaan studeren aan de Messiaen Academie. Het voordeel van deze opleiding is dat ik geen theorievakken meer krijg. Het gaat puur en alleen om het spelen. Ik krijg ook maar een à twee dagen per week les, daarnaast kan ik werken. Ik heb een aantal leerlingen die ik individueel lesgeef op de basgitaar. Ik heb ook een soort popschooltje. Ik coach twee bandjes, we maken samen liedjes. Daarnaast speel ik in de Jeroen Sweers Boogie Woogie Band. We hebben een platencontract, de eerste cd is net uit. Dat verdient goed. We zijn nu ook bezig met een booker die optredens voor ons in het buitenland kan regelen.

,,Het liefst zou ik leven van het spelen. Rock `n' roll. Maar ik ben slim genoeg om in te zien dat je dat niet de rest van je leven volhoudt. De mooiste situatie zou zijn als je de helft van je tijd bezig bent met lesgeven en de rest met spelen. Ik zou graag bij een muziekschool lesgeven. Ik wil mijn kennis overdragen aan jonge mensen met dezelfde passie als ik. Bovendien is het handig om een vast inkomen en sociale zekerheid te hebben. Omdat weinig jonge mensen voor de contrabas kiezen, kan lesgeven aan een muziekschool nog wel moeilijk worden. Er zijn gewoon niet zoveel contrabasdocenten nodig. Bovendien werkt het in de muziek vaak zo dat een docent die afscheid neemt van een muziekschool, een opvolger aandraagt. Netwerken is dus belangrijk. Ik heb nu contact met een dirigent die ook de directeur is van een muziekschool in Zeist. Misschien dat daar wat uitrolt. Het komt allemaal goed. Ik heb een rotsvast vertrouwen in mezelf. Ik ben met een 9 afgestudeerd, dat zegt wat over mijn spel. Deze nieuwe opleiding is een investering in mijn spel, het kan alleen maar beter worden.''