Retrochic

Wat trek je aan naar een modeshow georganiseerd door het mode-maandblad Elle? Willy Bakker (tekst) en Chantal Keizer (foto's) laten hun oog vallen op bijzonder geklede bezoekers.

Op haar vijftiende verjaardag wil het modemaandblad Elle graag bewijzen dat er in Nederland ook glamour bestaat. Dus vierde de redactie afgelopen maandag feest in 11 in het oude TPG-gebouw in Amsterdam. Er was een modeshow met ontwerpen van Frank Govers, Saskia van Drimmelen en Puck & Hans en na afloop werden de Elle Style Awards uitgereikt; Victor en Rolf werden gehuldigd als ontwerpers van het jaar 2004 en Wendy van Dijk kreeg - op voorspraak van het publiek - de titel van stijlvolste vrouw 2004. Maar hoe glamoureus was het publiek?

,,Ik ben geitenwollensokkenhip'', zegt Alexander van der Meer. Het shirt dat hij draagt is van zijn vriend Bas Koster, de ontwerper en winnaar van de Robijn Fashion Award. De klassieke souave-broek (ook wel: drollenvanger) noemt Alexander ,,casual'' en ,,juist niet over de top''. Onder het publiek waren weinig echte excentrieke fashionvictims, de stijl was vooral retrochic. De dames dragen geen sneakers maar hakken en bij de heren heeft het colbert definitief de shabby sporty stijl verdrongen.

Johan Moren uit Antwerpen draagt een fantastische combinatie van het merk Wolf, ontworpen door de ene helft van het Nederlandse ontwerpersduo Keupr/van Bentm van wie ook ontwerpen te zien waren bij de modeshow. ,,Ik ben gevallen voor de kleur en het materiaal. Anders dan anders, daar hou ik van'', zegt Johan. En tot in de puntjes `mix and match': bij de witte sjerp om de heup passen een paar mooie witte puntschoenen, na een lange zoektocht gevonden bij een Turks winkeltje in Parijs.

Styliste Wilma van Pomeren draagt een contrasterende combinatie van een plooirok van Inwear, een jasje van Fred Perry en seventies laarzen van de vintage-zolder van de Amsterdamse schoenenhandel Meyer op de Nieuwendijk. Dat fashion niet altijd duur hoeft te zijn, bewijst Danielle Bleeker die haar outfit (jaren `20 gecombineerd met jaren `70) bij elkaar verzamelde bij H&M, Vera Moda en Mango. Haar samenvatting van de avond: ,,Fashion meets fashion.''

    • Willy Bakker
    • Chantal Keizer