Pinguïn wordt met uitsterven bedreigd

De overlevingskansen van de pinguïn zijn de afgelopen zestien jaar dramatisch verslechterd. Het aantal met uitsterven bedreigde soorten is sinds 1988 verdrievoudigd. Van de zeventien types pinguïns dreigen twaalf te verdwijnen.

Honderdvijftig internationale pinguïnologen die de afgelopen dagen bijeen waren in Vuurland spreken van een alarmerende ontwikkeling. Recent onderzoek toont aan dat niet meer alleen de pinguïns in gematigde klimaten bedreigd zijn – zoals die van de Galapagos-eilanden of in de buurt van Nieuw-Zeeland – maar ook de in Antarctica levende soorten. In een gisteren namens de pinguïnbiologen opgestelde verklaring wordt de klimaatverandering genoemd als oorzaak, evenals overbevissing en het toerisme naar tot voor kort geïsoleerde gebieden.

Recent onderzoek wijst uit dat ook de grootste, 1.20 meter lange keizerpinguïn last heeft van de stijging van de temperatuur. De Amerikaanse hoogleraar J. Kooyman van de Universiteit van Californië in San Diego presenteerde op de conferentie satellietfoto's van een in 2000 van het continent afgebroken ijsschots van driehonderd kilometer lang en veertig kilometer breed – de grootste ijsberg ooit. Door het ontstaan van die ijsberg en het in verdere delen uiteenvallen, zijn verscheidene kolonies keizerpinguïns vernietigd. De pinguïns kunnen door de rondtollende ijsberg bovendien hun oorspronkelijke voedergebieden niet meer bereiken. Kooyman heeft nooit eerder vertoonde foto's gemaakt van in het ijs ineengezakte en van honger omgekomen keizerpinguïns.

Zaterdags Bijvoegsel:

pagina 39

    • Marcel Haenen