Onbaatzuchtig doelgroepdenken

Naam Edwin van der Zande (32), Houten

Opleiding Heao internationaal management aan de Hogeschool voor Economische Studies te Rotterdam en theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht. Afgestudeerd in maart 2003

Beroep Pastoraal werker te Houten.

,,Vanaf mijn achtste jaar ben ik misdienaar geweest. Ergens dacht ik altijd dat ik in de kerk ging werken. Maar het werd de heao. Gedurende mijn stage besefte ik dat ik niet altijd met marketing bezig wilde zijn. Ik besloot alsnog theologie te gaan studeren. Nu ben ik nog steeds met doelgroepen bezig, maar die worden onbaatzuchtig benaderd – dat is in het bedrijfsleven wel anders. Ik wil niets van mijn parochianen, ik wil hun alleen iets aanreiken.

,,Na mijn afstuderen zou ik een promotieonderzoek doen aan de universiteit. Tot die tijd zocht ik een baan om tien maanden te overbruggen. Dus solliciteerde ik bij het aartsbisdom Utrecht. Aanvankelijk wilde ik als tweedelijns pastoraal werker aan de slag, dan heb je meer een soort adviesrol. Als eerstelijns werker bouw je een band op met je parochianen. Tegen de tijd dat ik dat gedaan zou hebben, zou ik weer weggaan. Maar omdat er een schaarste is onder pastoraal werkers, kreeg ik een eerstelijns functie. Uiteindelijk is dat wel goed geweest. De universiteit had wat problemen, waardoor mijn promotieonderzoek niet doorging. Ik hou me nu binnen de kerk bezig met het profiel catechese. Omdat er niet echt een catechesetraditie bestaat, ontwikkelen we die nu. Samen met de parochie en de universiteit heb ik nu het plan om een promotieonderzoek te doen naar parochiecatechese, we zoeken nog een geldschieter. Als ik naar de toekomst kijk van een pastoraal werker, weet ik niet of ik dit tot mijn 65ste kan en blijf doen. In het kerkrecht staat een pastoraal werker altijd onder een priester. Er is een glazen plafond, er zijn in feite geen carrièremogelijkheden in het parochiepastoraat. Nu is dat geen probleem. Ik werk in een fijn team, heb het erg naar mijn zin en haal veel voldoening uit dit werk. Voor de komende zeven à tien jaar zit ik hier goed met mijn baan en mijn promotieonderzoek. Wat ik daarna ga doen, weet ik niet.''