Nieuw depot voor Groninger Museum

Het Groninger Museum krijgt voor bijna 4,5 miljoen euro een nieuw depot, dat de drie huidige depots zal vervangen. Het depot in Hoogkerk moet de collectie van ruim 60.000 voorwerpen op het gebied van kunst, kunstnijverheid, design en cultuurhistorie behoeden voor verval.

Dit hebben de gemeente Groningen en het Groninger Museum gisteren bekendgemaakt. ,,De huidige depots voldoen niet meer aan de steeds strenger wordende eisen van bijvoorbeeld de overheid en internationale bruikleengevers'', zegt een woordvoerster van het museum. Dat heeft het museum gemerkt de internationale tentoonstellingen Repin en Het Russisch landschap. ,,Toen kwamen de eigenaren van de schilderijen echt heel streng controleren.''

Het Groninger Museum beschikt nu naast het binnendepot in de Mendinitoren over twee buitendepots, in de stad Groningen en in Nuis. Het museum kampt daar met een onttoereikende klimaatbeheersing, waardoor vochtoverlast is ontstaan. Ook is er gebrek aan ruimte. ,,Onze collectie groeit snel'', licht de woordvoerster toe. ,,Daarnaast vinden we het prettig om alles op één plek te hebben in plaats van op drie locaties.''

De gemeente stelt 1,6 miljoen euro beschikbaar voor de aankoop van een bedrijfspand in Hoogkerk, waar het museum een nieuw depot kan inrichten. De vloeroppervlakte bedraagt 6.000 vierkante meter, waarvan 5.000 vierkante meter (ongeveer zoveel als een voetbalveld) is bestemd voor het museum en de rest voor de verhuur aan derden. Van de totale ontwikkelingskosten van 4,5 miljoen euro betaalt de gemeente ten minste 2,5 miljoen en de provincie Groningen 1,5 miljoen.

Museumdirecteur Kees van Twist heeft vanaf zijn aantreden vijf jaar geleden de noodzaak van een nieuw depot bepleit bij gemeente en provincie Groningen. De gemeente heeft in het najaar van 2002 de mogelijkheid van een `noordelijk depot' onderzocht voor de collecties van de musea uit de drie noordelijke provincies. Bestuurders in Friesland en Drenthe waren echter niet enthousiast, terwijl de musea opzagen tegen de lange reistijd naar zo'n depot.