Niet te kieskeurig

Naam Piety de Jong (22),

Nieuwehorne

Opleiding maatschappelijk werk en dienst-verlening aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Afgestudeerd in juni 2003.

Beroep administratief medewerkster bij een modehuis in Gorredijk.

,,Na mijn studie heb ik in de zomer eerst een paar maanden bij Talant in Beetsterzwaag gewerkt. Ik werkte als assistent-groepsbegeleidster met verstandelijk gehandicapten. Ik ben niet voor dat werk opgeleid, het was een mbo-functie, maar het werk was hartstikke leuk. Ze boden me een baan aan. Maar ik wilde de wereld verkennen, reizen. Dus heb ik het aanbod afgeslagen. We spraken af dat ik weer contact zou opnemen zodra ik terug was uit Nieuw Zeeland en Australië. Ik ben sinds eind juli terugmaar bij talant moeten alleen maar mensen weg. Sinds mijn terugkomst worstel ik elke week de vacatures door. Ik schrijf zoveel mogelijk brieven – er is haast niets. Een vriendin van me die dezelfde opleiding heeft gedaan, heeft na anderhalf jaar nog steeds geen baan. Toen ik aan mijn studie begon, waren er veel banen in maatschappelijk werk. Nu ligt het stil. Ik had gehoopt dat het anders zou zijn.

,,Gelukkig kreeg ik in Australië een e-mail van modehuis Rinsma, waar ik vroeger altijd vakantiewerk deed. Ze vroegen iemand voor vier maanden. Dat wilde ik wel. Ik hou niet van thuiszitten en je moet toch geld verdienen. Ik doe nu kantoorwerk. Ik werk het klantenbestand bij, neem telefoontjes aan en spring zo af en toe bij in het magazijn. Ondertussen solliciteer ik verder. Ik vind heel veel werkvelden in het maatschappelijk werk mooi, zoals ouderenhulpverlening, medisch maatschappelijk werk en interlandelijke adoptie. Ik ben niet te kieskeurig. Voor passend werk wil ik best verhuizen. Het liefst doe ik iets in maatschappelijk werk op hbo-niveau. Maar ik wil gerust een stapje lager beginnen. Ik hoef niet per se een hoog loon, als ik het maar naar mijn zin heb en groei in mijn werk. Ik hou van andere culturen en levensstijlen. Ik zou graag op basis van projecten naar Afrika of Thailand gaan. Maar ik wil me daar niet permanent vestigen, daarvoor ben ik te veel gehecht aan mijn vrienden en familie.''