NAVO verdeeld over trainers Irak

Frankrijk en België hebben gisteren het NAVO-plan vertraagd om een trainingsmissie voor hoge militaire officieren in Irak te beginnen.

Beide landen hebben opheldering gevraagd over de opzet van het trainings- en opleidingscentrum, vlak voor de deadline van een zogeheten `stilteprocedure'. NAVO-chef De Hoop Scheffer zei gistermiddag dat de bezwaren niet ,,wezenlijk'' waren en bleef optimistisch dat er binnen enkele dagen een oplossing is. ,,Ik ben zeer optimistisch dat we binnenkort een akkoord hebben over de resterende punten. Het is essentieel dat deze trainingsmissie zo snel mogelijk begint'', zei de NAVO-chef.

De Hoop Scheffer heeft voor maandag een extra beraad van de NAVO-ambassadeurs belegd om een akkoord te bereiken. De NAVO besloot eind juni op haar top in Istabul tot de trainingsmissie, die in totaal zo'n 300 instructeurs moet omvatten.

Diplomaten ontkennen dat er sprake is van een crisis, zoals vorig jaar toen Frankrijk NAVO-steun aan bondgenoot Turkije wilde blokkeren, in de aanloop naar de oorlog in Irak. België, dat samen met Frankrijk, Duitsland en Spanje gezegd heeft niet deel te nemen aan de missie in Irak zelf, wil ,,opheldering over de financiële aspecten''.

België wil dat de kosten worden gedragen door de landen die in Irak opleiden en dat ze niet uit algemene NAVO-fondsen komen.

Frankrijk is vooral bezorgd over de vraag hoe onafhankelijk de NAVO-instructeurs kunnen opereren van de door Amerika geleide internationale coalitie in Irak en over de beveiliging. Volgens het huidige akkoord komt de NAVO-missie onder leiding te staan van de Amerikaanse commandant van alle trainingsoperaties in Irak, die verantwoordelijk is voor de vorming van het Iraakse leger.

De Fransen willen, zegt een diplomaat, meer helderheid over de communicatie met het NAVO-hoofdkwartier en de ,,politieke controle'' door de NAVO. ,,Wij doen dit niet om te blokkeren of om tijd te rekken. Wij willen niet dat de alliantie ondergeschikt wordt aan de [door Amerika geleide] coalitie'', zei een Franse diplomaat gisteren. Hij hoopt dat de problemen maandag worden opgelost.

De Franse minister van Defensie, Alliot-Marie, herhaalde gisteren de Franse bezwaren tegen de trainingen in Irak zelf. Ze zei dat de aanwezigheid van NAVO-opleiders het geweld kan aanwakkeren. ,,Irak heeft stabiliteit nodig en dat gebeurt niet door meer uniformen het land in te sturen.'' Frankrijk en Duitsland willen wel buiten Irak opleiden.