Nacht op de bank van Büch

Sotheby's Amsterdam veilt woensdag de wonderlijke collectie van Boudewijn Büch. De hele nacht was het veilinghuis open.

,,Oh, kijk, een mooie art deco ijsbeer. Jammer dat je die hele kast erbij moet kopen,' zegt een vrouw tegen een vriendin in Sotheby's en wijst naar een vol vitrinekastje. Het is vrijdagavond, de parkeerplaats is verstopt en een gestage stroom bezoekers, jong en oud, vindt zijn weg naar het veilinghuis dat voor het eerst een hele nacht open is. Aanleiding is de veiling woensdag 22 september van een deel van de nalatenschap van Boudewijn Büch, de reizende schrijver, dichter en tv-presentator, bij een groot publiek bekend van het Vara-programma De wereld van Boudewijn Büch.

Binnen heerst een gemoedelijke sfeer. Er klinkt muziek en de bezoekers nestelen zich in de fauteuils en banken van Büch, die op 23 november 2002 op 53-jarige leeftijd overleed. De hele avond en nacht lang is er elk uur een voordracht of ander optreden van vrienden en bekenden van de schrijver, maar de meeste bezoekers lijken toch te komen voor de verzameling. ,,Er is veel rubbish bij, maar ook veel mooie dingen. Ik ga woensdag zeker bieden', zegt een jongeman in korte broek. Elders laat een man een metalen koffer openmaken die propvol zit met Elvis-cd's en -memorabilia. Ook handelaars zijn op de kijkavond afgekomen. ,,Ik heb al veel collega's gezien', zegt een antiquair uit Lisse die een poppenkastachtig boekenstalletje op het oog heeft. ,,Een beetje duur', vindt hij.

In de entreehal van het veilinghuis staan Büchs lievelingsbeesten in een vitrine: dodo's en pinguïns. Ook bij de ingang van de zaal staat een grote, opgezette koningspinguïn, geflankeerd door een vergulde buste van Elvis Presley. Büch verzamelde alles wat los en vast zat. Zijn dubbele appartement aan de Keizersgracht zat tot barstens toe vol. Meubels, klokken, vlinder- en schelpenverzamelingen, een zebravel, borstbeelden van Goethe en Napoleon, prenten, Warhol-litho's, landkaarten, foto's, buttons en vele curiosa, alles vond een plaats in huize Büch.

,,Hij ging met drie koffers op reis en kwam er met zes terug,'zegt drs. Max Hemelraad, een van de experts die de veiling hebben voorbereid. ,,We hebben alles ter plekke bekeken, gecatalogiseerd, gefotografeerd, ingepakt, en vervoerd. Wat me het meest fascineerde is dat hij alles wat hij meenam ook heeft bewaard. Alle wanden waren bedekt met boekenkasten. De boeken stonden twee rijen dik op de planken, daarvoor stond dan weer een boekenkastje en daartegen weer een stapel boeken, zodat je nergens meer bij kon. Jammer dat hij er zelf niet bij kan zijn. Er zijn oude foldertjes en toegangskaartjes bij die ons niets zeggen, maar waarbij hij waarschijnlijk een prachtig verhaal had.'

Sotheby's verwacht een opbrengst tussen de 200 en 300.000 euro. De voorwerpen zijn ondergebracht in 240 lots, veelal met richtprijzen beneden de 1000 euro, of tussen de 2000 en 3000, met enkele uitschieters. Cd's en dvd's worden in volle verhuisdozen aangeboden, kastjes worden verkocht inclusief de voorwerpen die erin zijn aangetroffen. Zo kan er worden geboden op een Victoriaans kastje dat onder meer een roze Cadillac, een boompje met roze kraaltjes, een schaap, een fles `Multatuli Qualitätswein' en een beker van de Bahama's bevat. Hoogtepunten zijn een grote, hangende aardbol uit de 19de eeuw (12 tot 15.000 euro), die omhoog en omlaag kan en een Warhol-zeefdruk van Mick Jagger met handtekeningen van beide beroemdheden erop (8 tot 12.000 euro).

Een deel van de verzameling is al eerder ondergebracht bij het Teylers Museum in Haarlem en Büchs correspondentie bij het Letterkundig Museum in Den Haag. De naar schatting 100.000 boeken en manuscripten worden over een periode van anderhalf jaar geveild bij Bubb Kuyper in Haarlem, te beginnen in november. Bij Sotheby's zijn weliswaar ook boeken te koop, maar dan samen met de kast waarin ze zijn aangetroffen.

Sotheby's, De Boelelaan 30, Amsterdam. Kijkdagen za 18 en zo 19 sept 10-17u, veiling 22 sept 19u. Tel. 020 5502200, www.sothebys.com

Rectificatie / gerectificeerd

Foto's verwisseld

De foto's bij de artikelen Nacht op de bank van Büch en `Het is pingpongen met ideeën' (18 september, pagina 6 respectievelijk 7) zijn verwisseld. De maker van de foto van Milos Forman en Saul Zaentz is Vincent Mentzel.

    • Gerda Telgenhof