Mosselen op z'n Italiaans

Haast in de supermarkt. Je parkeert je winkelwagen op een strategische plek en holt rond om uit de schappen te halen wat de maag begeert. Wat blijkt: iemand heeft je kar een zetje gegeven en onoplettend werp je je spullen in de kar van een ander.

Bij het uitpakken van de in de Italiaanse supermarkt gezamenlijk aangeschafte boodschappen (de een wil nutella, de ander mortadella) waren daar vreemde on-Italiaanse eenden in de bijt: zes hamburgers, een pak kleffe witte broodjes en een tube waarvan de monden openvielen. Zo'n tube hadden we nog nooit gezien, niet in Nederland en niet in een Franse supermarkt.

Onbegrijpelijk dat deze Tokkie-tube in ons land onvindbaar is. De Tokkie-tube doet erg denken aan een merk tandpasta, waaruit een fraaie wit-rode sliert komt als er in geknepen wordt. De Tokkie-tube spuit ook in twee kleuren: ketchup-rood en mayonaise-geel. Denk niet te min over de Italiaanse supermarkt. Die wint het wat delicate groentenbehandeling betreft van de Franse. Men trekt in de Italiaanse winkel, voordat groenten en fruit worden gepakt, plastic handschoenen aan. De visafdeling wast de morsige mosselen voorzien van zand en wier, die er los bij lagen en niet in een coma-doos waren verpakt, in een elektrische trilmachine schoon. Het waren de lekkerste mosselen in jaren gegeten.

Recept voor mosselen op z'n Italiaans: snipper de gepelde ui. Ontvel de tomaten. Giet olijfolie in een (mossel)pan. Fruit de uisnippers in de olie zacht en glazig. Voeg de in stukken gesneden tomaten, de knoflook uit de knijper en een beetje zout toe en bak alles gedurende enkele minuten. Giet de wijn en evenzoveel water in de pan. Stort de mosselen in de pan en breng alles aan de kook. Schud de mosselen tijdens het koken om. Giet, zodra alle mosselen open zijn, het vocht uit de pan in een steelpan. Maak de maïzena met een klein beetje water aan. Breng het kookvocht aan de kook en roer de maïzena erdoor. Roer ten slotte de peterselie door de saus. Schep de mosselen in een warm gemaakte schaal en giet de lobbige saus over de mosselen. Of giet de (dip)saus in een kom.

Ingrediënten:

2 kilo mosselen

8 (pruim)tomaten

1 ui, 2 tenen knoflook, zout

1/4 liter witte wijn

4 eetlepels olijfolie

1 eetlepel maïzena

2 eetlepels fijngehakte platte peterselie

    • Anne Scheepmaker