Manuel `Guajiro' Mirabal: Buena Vista Social Club Presents

Ongeveer hetzelfde orkest op naam van telkens een andere solist. Dat is na het denderende debuut in '96 de formule van de de Buena Vista Social Club geworden. Omdat de gemiddelde leeftijd van de club hoog is – pianist Rubèn Gonzàles en tresspeler Compay Segundo zijn inmiddels overleden – is het goed dat nu trompettist Manuel `Guajiro' Mirabal (1933) de kans krijgt om extra te schitteren. Dat dat niet alleen tot schetteren leidt is behalve aan het klassieke repertoire van Arsenio Rodriguez te danken aan de arrangementen die ook ruimte bieden aan vraag- en antwoordzang, onder andere van Ibrahim Ferrer. De sfeer is overwegend relaxt met name in de `descarga' (jam session) `Deuda' waarin Mirabal gezellig met de melodie van `The Shadow of your Smile' stoeit. Dit is geen salsa per strekkende meter, dit is muziek die zo tijdloos leeft dat er soms een fade-out aan te pas moet komen. Dat Mirabals trompet soms synthetisch lijkt opgepept neem je daarbij zonder moeite voor lief.

(World Circuit 069,

distr. Munich)****

    • Frans van Leeuwen