KPN domineert bij handel eigen aandeel

Een op de vijf verhandelde aandelen KPN wordt momenteel ingekocht door het telecombedrijf zelf. KPN, dat eerder aankondigde voor 1 miljard euro eigen aandelen in te kopen, heeft de afgelopen weken ruim 60 miljoen van zijn aandelen op de beurs opgekocht. In dezelfde periode verkocht vertrekkend financieel directeur Maarten Henderson al zijn aandelen. Deze week deed bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer 1.567.398 aandelen voor bijna 10 miljoen euro van de hand.

De actieve handel van KPN blijkt uit een inventarisatie van deze krant op basis van effectenmeldingen bij de toezichthouder AFM en de dagelijkse handelsomzetten op Euronext.

Voorafgaand aan Scheepbouwers aandelenverkoop is de koers van KPN de afgelopen weken gestegen. Volgens analisten speelde de grote vraag naar aandelen door KPN zelf hierbij een belangrijke rol. Toen Scheepbouwers verkoop woensdag bekend werd, behoorde KPN tot de grootste dalers op de beurs.

Een woordvoerder zegt dat KPN terughoudend handelde. ,,Je moet voorkomen dat de schijn ontstaat dat we de koers ondersteunen. Daarom hebben we maandag de bank opdracht gegeven niet meer aandelen aan te kopen dan Scheepbouwer verkocht.''

Bert Siebrand van bank Oyens & Van Eeghen noemt de manier waarop KPN met de aandeleninkoop omgaat onhandig. ,,Dit is precies de manier waarop je de schijn tegen krijgt: eerst agressief aandelen inkopen, waardoor de koers onnodig hard stijgt en daarna aandelen verzilveren.''

De beurs: pagina 29

    • Jeroen Wester