Journalist moet getuigen in zaak-Plame

Een rechtbank in Washington heeft een journalist van de Amerikaanse krant The New York Times gelast te getuigen in een zaak aangaande de onthulling van de identiteit van een agent van de inlichtingendienst CIA. Volgens rechter Thomas Hogan is journalist Judith Miller verplicht opening van zaken te geven over de bronnen binnen de regering die de naam van de agent openbaar hebben gemaakt. De kwestie rond Miller is explosief omdat het een zaak aangaat waarbij voormalig ambassadeur Joseph Wilson de regering heeft beschuldigd van het bekendmaken van de geheime functie van zijn echtgenote Valerie Plame. Dat gebeurde enkele dagen nadat Wilson de Amerikaanse beschuldigingen over de Iraakse aankoop van uranium in een Afrikaans land in twijfel had getrokken. Het bekendmaken van de identiteit van een CIA-agent is strafbaar in de VS.