Italië wil soepeler embargo tegen Libië

Als het handelsembargo van de Europese Unie tegen Libië de komende week niet wordt versoepeld, zal Italië zich er niet langer aan houden. Dit heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Giuseppe Pisanu, gisteren gezegd.

,,Wij streven naar gedeeltelijke opheffing van het embargo tegen Libië'', zei Pisanu op een persconferentie in Rome. Hij zei dat Italië het Noord-Afrikaanse land de mogelijkheid te bieden materieel aan te schaffen waarmee migranten die azen op een (illegale) oversteek naar Europa beter zouden kunnen worden opgespoord en tegengehouden. Het gaat daarbij onder andere om nachtkijkers, helikopters, radarapparatuur en patrouilleboten voor de Libische kustwacht.

De Amerikaans onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns liet gisteren in Londen, na een onderhoud met Libische vertegenwoordigers, doorschemeren dat de eerder aangekondigde versoepeling van het VS-embargo tegen Libië binnenkort zal ingaan.

Pisanu zei de kwestie van het Europese embargo komende week in EU-verband te willen oplossen. ,,Als we het niet eens worden, doen wij het alleen.'' Een dergelijke solo-actie is volgens hem toegestaan, omdat er sprake zou zijn van ,,absolute noodzaak''. Hij doelde hiermee op de aanhoudende stroom immigranten uit Libië.

Pisanu zei eind deze maand naar Tripoli te gaan voor overleg met de Libische leider Moammar Gaddafi, de ex-schurk die sinds zijn geopolitieke ommezwaai van vorig jaar weer in genade is genomen door het Westen. Sindsdien heeft Libië herhaaldelijk aangedrongen op opheffing van het EU-embargo, onder andere bij bezoeken van de Britse en Italiaanse premiers Blair en Berlusconi.