Internet

Bij het zoeken naar een baan kunnen de volgende websites wellicht van dienst zijn:

CV-pagina

Links naar verschillende websites met informatie over het opstellen van een goed curriculum vitae (cv). Ook voorbeelden van werkzoekenden die hun cv op hun eigen homepage hebben gezet.

http://cv.pagina.nl

Sollicitatiepagina

Tientallen verwijzingen naar websites over solliciteren en sollicitatiebrieven.http://sollicitatie.pagina.nl

Intermediair

Nuttige website van het blad Intermediair bevat o.a. sollicitatietips, informatie over salarissen, een cv-workshop, loopbaanadvies, carrièredossiers en een vacaturebank.

www.intermediair.nl

Monsterboard

Grote internationale carrièrewebsite met meer dan 10.000 vacatures in Nederland. Behalve banen zijn er ook bedrijfspresentaties te vinden. Handig voor wie zich nog aan het oriënteren is.

www.monsterboard.nl

Juridische Banenbank

Vacaturesites voor banen in o.a. de rechterlijke macht, de advocatuur, de fiscale dienstverlening en het onderwijs.

www.jbb.nl

Een andere site voor juridische banen is

http: /vacatures.recht. nl.

MedWeb

Sites voor medici met een vacaturebank met banen voor o.a. huisartsen, specialisten, assistent-geneeskundigen in opleiding (AGIO's) en assistent-geneeskundigen niet in opleiding (AGNIO's).

www.medweb.nl

Ook de medische site Artsennet (www.artsennet.nl) heeft een vacaturebank.

AcademicTransfer Gezamenlijke vacaturesite van de Nederlandse universiteiten, academische ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen. De site bevat o.a. vacatures, informatie over loopbaanmogelijkheden en ontwikkelingen in de Nederlandse en internationale academische arbeidsmarkt.

www.academictransfer.nl

Technische vacatures

Banen voor natuurkundigen, chemici, ingenieurs en andere technici.

www.techniekvacature.nl

Werken bij de overheid

Alle vacatures bij het rijk, de provincies, de gemeenten, de waterschappen, wetenschappelijke instellingen, de politie, rechterlijke macht en andere overheidsorganen op één overzichtelijke site verzameld. Ambtenaren in spe kunnen actief op zoek naar een baan in de vacaturebank of zich advertenties laten mailen op grond van hun cv via de cv-bank.

www.werkenbijdeoverheid.nl

AgriHolland Vacatures in landbouw-, voedings- en milieusector.

www.agriholland.nl

Loopbaancentrum

Het Loopbaancentrum van de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft een overzichtspagina gemaakt met links naar verschillende vacaturesites. De sites zijn verdeeld in drie rubrieken: algemene vacaturesites, sites voor specifieke branches en internationale banensites.

www.labeur.nl/studenten/vacatures/vacaturebanken.htm

Taalunieversum

Een foutloze sollicitatiebrief is de eerste stap op weg naar een glansrijke carrière. Het Taalunieversum, de website van de Nederlandse Taalunie, bevat 1.200 taaladviezen over onder meer het aaneenschrijven en afbreken van woorden en briefconventies (aanhef, titulatuur en afsluiting).

www.taalunieversum.nl. Een andere praktische taalsite is www.vandale.nl

Etiquettepagina

Goede manieren zijn belangrijk voor sollicitanten en werknemers. Op de Etiquettepagina staan talloze verwijzingen naar websites over omgangsvormen en manieren in het privé- en zakenleven.

http://etiquette.pagina.nl

Een andere interessante etiquettesite is Moderne Manieren van Beatrijs Ritsema (www.beatrijs.com). Er is een aparte rubriek voor omgangsvormen op de werkvloer.

Kledingadvies

Voor wie solliciteert of net een baan heeft en een goede indruk wil maken is de juiste kleding belangrijk. Wilma Bouwman van `Kleur en Kleding' adviseert over de juiste (mantel)pakken, casual kleding en kleuren. Kledingadvies intikken bij Google levert sites op van collega's van Bouwman.

www.kleurenkledingadvies.net

    • Marie-José Klaver