Huisarts 3

De sfeer die het artikel ademt over de verslaafde veelplegers is er een van: waarom pakt de politie deze lui niet op en achter slot en grendel er mee. Ik weet dat de politie geen verwijt treft, het is vechten tegen de bierkaai voor ze. Deze (dakloze) veelplegers zijn allemaal psychiatrische patiënten, die niet uit vrije wil handelen, maar die geen keuze hebben en geen uitweg zien.

Het is de psychiatrie die de schuldige is. Sinds de jaren '70 staat daar de vrijheid van het individu weer eens voorop. Deze veelplegers moeten echter, ook tegen hun zin, opgenomen worden in een inrichting en worden behandeld.

Gedwongen opname mag alleen als men een gevaar voor de samenleving oplevert of voor zichzelf. Maar: gedwongen behandeling mag dan nog steeds niet. Gelukkig gaan steeds meer psychiaters inzien dat men op de verkeerde weg zit en ook minister Donner overweegt gedwongen opname te vergemakkelijken. Voor gedwongen behandeling moet de wet worden veranderd en dat kost tijd.

De (vaak) verslaafde krijgt de hulp waarop hij of zij recht zou moeten hebben. En bij de ouders, want die hebben ze allemaal, wordt een grote zorg weggenomen.

    • H. van Akker