Het beest in Robbie

In de nieuwe clip van Robbie Williams is de zanger pas echt een beest, ziet Jacob Haagsma.

Ha! Er is weer een nieuwe single van Robbie Williams, en dus een nieuw clipje. Dat is goed nieuws in het grauwe clipklimaat van vandaag de dag, waarin de muziekzenders, als ze al aan muziekvideo's doen, vooral overdag steeds dezelfde hits draaien en bijvoorbeeld de nieuwe Björk verbannen naar de nachtelijke uren.

Williams staat altijd wel garant voor enige controverse in zijn clips. De ene keer is het een strippartij die niet ophoudt bij zijn blote huid, de andere keer gaat het om een wild feest vol triosex en druk drugsgebruik. En anders is er altijd wel de olijke persoonlijkheid van Robbie, wiens typische lippenstand – de mondhoeken neerwaarts, maar dan niet triest maar eerder zwaar ironisch – hem ooit nog eens tot het niveau van Mick Jagger zal brengen. De eerste Robbie Williams-coverbands zijn in ieder geval al gesignaleerd.

De echte controverse lijkt in de clip van Radio – een van de twee `nieuwe' nummers op de binnenkort te verschijnen Greatest Hits-plaat – enigszins te ontbreken. Onze Robbie zingt en danst voor een gezelschap strakgetrokken en behoorlijk gespierde dames in een sportief en tamelijk bloot soort Lara Croft-outfit. Bij goed gluren blijken die danseressen tatouages te hebben op plekken die ze beslist minder geschikt maken als ideale schoondochter – alsof een optreden in een Robbie Williams-clip op zich al niet genoeg afbreuk doet aan zo'n status.

Als Williams zijn spierwitte, uniform-achtige jasje uittrekt, blijkt dat ook hij niet ontkomen is aan de tatouagenaald. Dat deze lichaamsversieringen bij hem zo echt zijn als de borsten van de gemiddelde actrice is verder niet van belang: het ziet er stoer uit. Maar net als je denkt dat dit clipje het edele ambacht van de Henk Schiffmachers van deze wereld als onderwerp heeft, neemt de boel een andere wending. Williams' hoofd is ineens onderwerp van allerlei rare vervormingen.

En dan komt het: ter hoogte van zijn zitvlak komt er ineens een fikse staart uit zijn broek gestoken. Net op het moment dat Williams zoiets als `Outch!' zingt, hetgeen een onbetaalbaar moment oplevert. Het beest Robbie is, met staart en tattoo's, nu pas echt beest en dus echt ruig geworden, lijkt de onuitgesproken boodschap van het clipje. Voor drie, vier minuten zijn we graag bereid om daarin te geloven.

    • Jacob Haagsma