`Haven plat door staking'

De Rotterdamse haven, de grootste ter wereld, zal maandag vrijwel geheel tot stilstand komen door een staking van de vakbonden tegen de kabinetsplannen. Bij vrijwel alle overslagbedrijven wordt het werk 24 uur neergelegd. Ook de stad zal ontregeld zijn doordat het hele openbaar vervoer (van 11.00 tot 15.00 uur) staakt.

Volgens de vakbonden zal ook een groot aantal leraren in het voortgezet en hoger onderwijs meedoen aan de acties. Bij grote bedrijven in de regio zoals TPG Post en bouwbedrijven BAM en Dura Vermeer wordt overdag een aantal uren niet gewerkt.

Volgens de regionale afdeling van FVN Bondgenoten was oorspronkelijk alleen een manifestatie op de Coolsingel gepland, maar breidde de actie uit toen de actiebereidheid groot bleek. Actieleider J. Grimbergen van de FNV: ,,Het kreeg een eigen dynamiek. De respons was enorm.'' De vakbonden verwachten ruim 20.000 mensen op de Coolsingel tussen 13.00 en 15.00 uur. De binnenring van de stad zal door de politie worden afgesloten voor het verkeer.

Het vrachtverkeer in de haven zal van zondagavond 11 uur tot maandagavond 11 uur vrijwel volledig stilliggen. Volgens actieleider voor de havenbedrijven N. Stam van FNV doen alle 54 vrachtverwerkende havenbedrijven mee die een CAO met de FNV hebben gesloten. Een woordvoerder van het Gemeentelijk Havenbedrijf bevestigt dat ook de kleinere overslagbedrijven staken.

Directeur J. Gelderland van overslagbedrijf ECT is verontwaardigd over deze ,,politieke staking''. ,,De haven wordt onevenredig zwaar getroffen door die staking. De wereld houdt hier 24 uur op met draaien.'' De schade voor zijn bedrijf loopt volgens Gelderland in de miljoenen. ,,Niet alleen voor ons, ook voor onze klanten.''

Op veel scholen, zoals scholengemeenschap Wolfert van Borsele in Rotterdam, wordt ook gestaakt. Ongeveer 10 van de 120 docenten zullen deelnemen aan de manifestaties. Directeur R. Fens: ,,Het is dat de bond geen stakingsoproep heeft gedaan aan het middelbaar onderwijs, anders was het aantal nog een stuk groter geweest.''