Grenzeloos ambitieus

Naam Joost Lansbergen (27), Delft

Opleiding architectuur en stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Afgestudeerd in februari 2004

Beroep freelance ontwerper

,,Toen ik afstudeerde was een vriend van me aan het solliciteren. Hij verstuurde ongeveer vier brieven per dag. Ik dacht toen: dat kan ik sneller. Daar heb ik me in vergist. Als ik nu een à twee brieven per dag verstuur, is het veel. Er zijn gewoon niet veel vacatures. Maar het trekt aan. Mijn doel is nu om binnen twee maanden een vaste baan te hebben, dat moet haalbaar zijn. Over twee weken heb ik een gesprek bij een van de grotere architectenbureaus in Amsterdam. Ik solliciteer op de functie van assistent-ontwerper. Ik ben van plan veel initiatief te tonen tijdens dat gesprek. Een werkgever wil niet weten wie je bent maar wat hij aan je heeft. Dat zal ik laten zien.

,,Om een uitkering te voorkomen, ben ik gaan freelancen. Een vriend van me werkt bij een bureau waar ze een capaciteitsprobleem hadden, dus vroegen ze mij. Via via rol je er gemakkelijk in. Het is wel leuk, ik doe iets waar ik goed in ben. Ik ontwerp bijvoorbeeld de lay-out van informatiebrochures en doe kleinschalige bouwkundige opgaven. Maar ik wil graag een vaste baan. Dit geeft weinig zekerheid. De ene maand verdien ik 3000 euro en de andere – bij wijze van spreken – 28 euro.

,,Ik wil graag, net als de meeste mensen, in de haute couture architectuur terechtkomen. Maar daar kom je niet zomaar. Dus solliciteer ik op alles; van assistent-ontwerper tot assistent-tekenaar tot assistent-architect. Ik verstuur ook open sollicitaties. Ik ben grenzeloos ambitieus. Mijn voorkeur gaat uit naar het ontwerpen, niet naar de uitvoering. Ik moet er niet aan denken om alleen maar werktekeningen van dakkapellen te maken. Toch solliciteer ik ook wel op dat soort functies. Ik wil gewoon erg graag een baan. Ik wil overal wel werken, ben niet gebonden aan een stad of land. Als ze me vandaag een baan zouden aanbieden in China, zou ik morgen gaan. Ik wil ervaring opdoen. Want uiteindelijk wil ik graag mijn eigen haute-couturebureau. Maar daar moet je eerst wel tien tot vijftien jaar ervaring voor hebben.''