Geïnspireerd door het werk van Hirsi Ali

Naam Bernice den Brok (29), Leiden

Opleiding Europese Unie studies aan de Universiteit Leiden. Gecertificeerd in september 2004

Beroep Student geschiedenis aan de Universiteit Leiden en tijdelijk suppoost bij het museum Pilgrim Archives te Leiden

,,In plaats van verbreding kies ik voor verdieping. Naast mijn studie geschiedenis wilde ik graag meer met internationalisatie doen en me meer richten op de praktijk. Dus koos ik voor de praktijkstudie Europese Unie studies. Daarmee kun je bijvoorbeeld beleidsmedewerker worden. Ik heb een aantal jaren in Duitsland gewoond en ben dus goed bekend met de Duitse taal en cultuur, daar wilde ik mijn voordeel mee doen. Op eigen initiatief heb ik een sollicitatie naar de ambassade in Berlijn gestuurd. Ik wilde onderzoek doen naar de verschillen in het drugsbeleid van Nederland en Duitsland. De ambassade had interesse; van april tot juli heb ik daar stage gelopen. Het was heel druk en intensief, maar vooral leuk. De twijfels die ik had over een toekomst als beleidsmedewerker, vielen weg. Een beleidsmedewerker kan echt iets bewerkstelligen. Met studiegenoten heb ik twee keer in Brussel een dagprogramma gevolgd. Daar spraken we met europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Zij heeft een aantal stokpaardjes waarvoor zij lobbyt. Ik wil misschien ook wel lobbyist worden. Ik zou me dan willen inzetten voor de rechten van moslimvrouwen in Europa, het werk waar Hirsi Ali ook mee bezig is.

,,Maar eerst moet ik mijn studie geschiedenis afronden, ik hoop dat binnen een jaartje te doen. Omdat ik vroeger Schoevers heb gedaan, werkte ik naast mijn studie vaak als secretaresse, voornamelijk bij de Gemeente Leiden. Ik ben nu in de hoedanigheid van secretaresse aan het solliciteren bij ministeries in Den Haag. Als ik daar dit jaar zou werken, krijg ik meer zicht op wat de werkzaamheden bij een ministerie inhouden. En als je al eenmaal bij een ministerie werkt, is het gemakkelijker om daar een baan te krijgen als beleidsmedewerker. Ik hoop volgend jaar een baan in Den Haag of Brussel te hebben. Als je echt wilt, moet dat toch lukken?''