Een kijkje nemen in andermans leven

Naam Marianne van Dommelen (25)

Apeldoorn

Opleiding Arbeid en organisatie psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Afgestudeerd in januari 2004

Beroep Selectiepsycholoog bij politieacademie

,,Tot vlak voor mijn buluitreiking had ik het heel erg druk. En na mijn uitreiking viel ik in het beruchte zwarte gat. Omdat ik geen spaarcenten of bijbaantje had, heb ik een uitkering aangevraagd. Ik wilde tijd hebben om te solliciteren en als dat te lang zou duren zou ik wel een baantje zoeken. In januari heb ik meteen al twee sollicitaties verstuurd waarop ik een reactie kreeg. Ik mocht bij een wervings- en selectiebureau op gesprek komen. Ik vond het daar vreselijk: ik werd voor mijn gevoel ondervraagd en de sfeer was heel onpersoonlijk. Ik werd uitgenodigd om terug te komen voor allerlei testen, maar dat heb ik afgebeld. Ik mocht ook bij de politieacademie op gesprek komen. Voor mijn gevoel ging ik gedurende dat gesprek volledig de mist in. Ik kreeg veel vragen over statistische kennis, dat had ik niet voorbereid en ik was dan ook overrompeld. Ik voelde me echt dom toen ik uit dat gesprek kwam. Maar de baan leek me leuk. Uiteindelijk kwam ik beter over dan ik had gedacht, half mei ben ik bij de politieacademie begonnen.

,,Als ik geweten had dat ik zo kort zou thuiszitten, had ik er meer van willen genieten. Dat kwam er niet van. Ik had de hele tijd het gevoel dat ik iets moest doen, maar je kunt niet veertig uur per week solliciteren. Nu werk ik 36 uur per week. Het bevalt me heel goed. Ik doe eindelijk iets praktisch met mijn studie. Ik voer veel gesprekken met kandidaten die gesolliciteerd hebben bij het politiecorps. Dat is heel leuk, ik krijg elke keer weer een kijkje in iemands leven. Ik heb deze baan maar voor twee jaar. In die twee jaar kan ik hier veel leren. Je moet het zien als een werkervaringsplek. Ik verkrijg hier de kennis die ik later ergens anders kan gebruiken. Uiteindelijk wil ik iets doen met coaching. Maar daar moet je meer ervaring voor hebben. Dus blijf ik me in de tussentijd oriënteren op wat ik na deze twee jaar kan doen.''