De Brugklas

De rubriek Uit de school geklapt richt de blik op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Deze keer: de brugklas.

KAY EN BAS zijn tot nu toe nog niet veel gepest als brugklasleerling. Wel worden ze soms op de trap geduwd. ``Als oudere leerlingen op de trap niet langs je heen kunnen, krijg je soms een schouderduw'', vertelt Kay (13). ``Als je er dan wat van zegt, krijg je gelijk `houd je bek' te horen.'' Volgens Bas (13) kun je het beste niet te veel opvallen en schreeuwen. ``Je moet als brugger gewoon rustig blijven''. Kay: ``Je kunt het beste niet teveel opscheppen.''

Op zijn eerste dag op de middelbare school kon Kay de gymzaal niet vinden. ``Ik ben toen maar bij de receptie gaan vragen waar de gymzaal was.''

Kay en Bas zitten sinds een paar weken in de brugklas van het Oosterlicht College in Nieuwegein. Bas moet eraan wennen elke dag boeken mee naar school te nemen. ``Op de basisschool lagen alle boeken op school'', vertelt hij. Kay: ``Ik kan mijn tas meestal wel houden. Ik leg hem tijdens het fietsen op de bagagedrager.''

In de eerste week kregen ze nog geen huiswerk op, maar dat is nu wel anders. ``Ik ben dagelijks een half uur tot een uur met mijn huiswerk bezig'', zegt Kay. ``Als ik wiskunde niet snap dan vraag ik het aan mijn vader.''

Kay en Bas missen de basisschool niet echt meer. Kay: ``Het is leuk om veel verschillende docenten te hebben en verschillende klasgenoten. Je zit op de basisschool jarenlang met elkaar in de klas, maar op een gegeven moment ben je ook weer toe aan nieuwe vrienden.''

    • David Haakman