Dag des Oordeels

Maartje Duin volgt de Amerikaanse verkiezingen maar wordt in Pennsylvania niet veel wijzer.

Pennsylvania is een swing state, een staat waarvan de uitkomst nog onbepaald is. Achtereenvolgens sprak ik er:

1. Een student van 22 bij een rally voor John Kerry. ,,Bush heeft 200 miljard uitgegeven aan de oorlog. Dat geld had beter besteed kunnen worden aan gezondheidszorg en het creëren van werkgelegenheid. Mijn vrienden hebben 120.000 dollar neergeteld voor een opleiding. Nu werken ze bij de Pizza Hut of Mc Donald's, sommigen voor 100 à 150 dollar per week. Als ik afgestudeerd ben, wil ik meer verdienen. In elk geval genoeg om mijn studieschuld af te lossen en mijn ziektekostenverzekering te betalen.''

2. Een baardmans van middelbare leeftijd, die vroeg waar ik vandaan kwam. Uit Nederland? ,,Vertel ze alsjeblieft dat we ons best doen om uit deze rotzooi te komen. Ik ben mijn hele leven Republikein geweest – tot vier jaar geleden. Ik hoop dat Kerry wint en dat de Europeanen ons te hulp schieten. Ik weet dat we dat moeilijk van ze kunnen vragen, maar de wereld zal erop vooruit gaan. Daar ben ik van overtuigd.''

3. Een 36-jarige salesmanager in een discotheek in Philadelphia. ,,Bush is niet perfect. Zijn standpunten over het homohuwelijk en over stamcelonderzoek zijn belachelijk. Toch blijf ik Republikein. Dit land is gesticht op individuele vrijheid en verantwoordelijkheid en dat moeten we zo houden. Banen creëer je alleen door te investeren in het bedrijfsleven, niet door mensen iets toe te stoppen. Zelf werk ik me ook uit de naad. Ik geef best iets aan goede doelen, maar belasting betalen? Voor mensen die te lui zijn om te werken zeker.''

4. Een Republikeinse van eind twintig, werkzaam in het Witte Huis, bij een `barbecue for Bush'. ,,Denk je nou echt dat het terroristen iets kan schelen of hun slachtoffers 10 of 25 dollar per uur verdienen? Als we nu niets doen aan terreurbestrijding, hebben we straks helemaal geen banen meer. En om één Amerikaans leven te beschermen, mag je van mij twintig potentiële terroristen bombarderen.'' Potentiële terroristen, wat bedoelde ze daar mee? ,,Iedereen die anti-Amerika is.'' Maar dan kun je net zo goed het hele Midden-Oosten platbombarderen. ,,Inderdaad.''

5. Een alleenstaande moeder en zwevende kiezer. ,,Mijn zoon zit op de militaire academie in Westpoint. Alleen omdat ik zijn opleiding niet kon betalen. Volgend jaar zit hij waarschijnlijk in Irak. Mijn maag draait om als ik daaraan denk. Als ze het onderwijs in dit land toch eens wat goedkoper zouden maken. Toch weet ik nog niet of ik op Kerry ga stemmen. Tot dusver heeft hij nog niets laten zien dat me overtuigde. Bovendien kan ik die Teresa niet uitstaan. Ik weet ook niet of het goed is om in oorlogstijd van president te wisselen.''

6. Een Mennoniet, tijdens een zondagse lunch bij hem thuis, na de kerkdienst. ,,Natuurlijk hebben we allemaal onze politieke mening. Maar kunnen we deze niet beter voor ons houden? Wij stemmen niet. Gods koninkrijk is tenslotte niet van deze aarde. In de Schrift staat dat de mensen zich steeds raarder gaan gedragen naarmate de Dag des Oordeels nadert. Kijk naar elf september, naar de orkanen die ons land aandoen We kunnen ons maar beter voorbereiden op onze plek in het hiernamaals.''

Toen wist ik het ook niet meer. Ik reed de ondergaande zon tegemoet, door naar Ohio.

    • Maartje Duin