Chinese prijs voor Schipper

De Nederlandse Sinoloog Kristofer Schipper (70) zal op 27 september in Peking de Vriendschapsprijs van de Chinese regering in ontvangst nemen voor het opzetten van een Westerse bibliotheek in Fuzhou. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een tiental buitenlanders die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van China.

Schipper, vroeger onder meer werkzaam als hoogleraar Geschiedenis van China in Leiden, hoopt met de bibliotheek Westerse boeken voor Chinese wetenschappers beter bereikbaar te maken. ,,Waar buurland Japan wel beschikt over uitgebreide verzamelingen van Westerse werken in de originele taal, ontbrak een goede, representatieve bibliotheek in China vooralsnog geheel'', aldus Schipper.

Schipper begon de bibliotheek bijna drie jaar geleden door zijn eigen collectie van zo'n tienduizend boeken beschikbaar te stellen. ,,Ik heb me mijn hele leven met China beziggehouden, en ik kon daarbij altijd gebruikmaken van zeer goede bibliotheken. Ik wilde nu ook eens iets teruggeven aan China.''

Schipper ontving voor zijn project subsidie van het Nederlandse ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Een technische hogeschool in de Oost-Chinese stad Fuzhou bleek bereid om een bibliotheekruimte en vervolgens ook een geldbedrag voor uitbreiding van de collectie ter beschikking te stellen. De bibliotheek bestaat nu uit zo'n 18.000 werken. Zij bevat een kerncollectie van Westerse werken op het gebied van de geestes- en sociale wetenschappen, een collectie van werken uit de Westerse Sinologie en een verzameling kostbare boeken. Ook Nederlandse literatuur is in de bibliotheek te vinden.

Schipper verwacht dat hij samen met zijn vrouw Yuan Bingling zo'n tien jaar nodig zal hebben om de bibliotheek voldoende uit te bouwen. De collectie moet zeker 50.000, en uiteindelijk zo'n 100.000 boeken gaan bevatten.