Bestuurders vervolgd om bouwfraude

Justitie vervolgt twaalf bestuurders persoonlijk en vier grote bouwbedrijven wegens hun deelname aan de bouwfraude. Een van hen is een lid van de raad van bestuur van bouwconcern Heijmans. Dat hebben de betrokken bedrijven gisteren bevestigd.

Het zijn de eerste dagvaardingen in een strafrechtelijke vervolging door justitie in de bouwfraude-affaire die in 2001 boven water kwam. De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft al voor ruim 100 miljoen euro boetes opgelegd aan 22 bouwbedrijven. Diverse overheden die door de bouwfraude benadeeld zijn, bereiden civiele procedures voor tegen de bouwers.

Behalve de Heijmans-bestuurder zijn nog twee directeuren – die onder de raad van bestuur werken – van Heijmans gedagvaard. Ook vier (ex-)werknemers van VolkerWessels en twee werknemers van BAM, een regiodirecteur en een bedrijfsleider, worden vervolgd. VolkerWessels wil niets kwijt over de functies van de verdachten.

Eerder werd al bekend dat bouwbedrijf Koop ook vervolgd zou worden. Door de schaduwboekhouding van dit bedrijf werden jarenlang geheim `vooroverleg' tussen honderden Nederlandse bouwbedrijven bekend. Koop wil geen commentaar geven.

Justitie heeft zich in het strafrechtelijk onderzoek gericht op oplichting, valsheid in geschrifte, belastingmisdrijven, omkoping en overtreding van de mededigingsregels die voor 1998 van toepassing waren en die nog strafrechtelijk werden gehandhaafd.

De vier bedrijven en twaalf werknemers moeten vanaf 5 oktober verschijnen voor de Rotterdamse rechtbank. Dan wordt bepaald hoe de rechtszaken, waarvoor veertig zittingsdagen zijn gereserveerd, vorm moeten krijgen.

De Heijmans-bestuurder legt per direct zijn functie neer ,,om zich voor te bereiden op zijn proces'', zo zegt de woordvoerder van het bedrijf. Hij treedt niet af, ,,want het is nog steeds zo dat hij onschuldig is tot het tegendeel bewezen is''. Hij werd in oktober vorig jaar in de raad van bestuur benoemd. Hij werkte sinds 1994 bij het bedrijf en was onder meer directielid van Heijmans Infrastructuur. ,,Ik vind het heel erg'', is het enige wat hij wil zeggen.

www.nrc.nl: Bouwfraude