Baan gaat voor het afstuderen

Naam Marjolein Wessels (24), Zwolle

Opleiding journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle. Afgestudeerd in september 2004

Beroep journalist bij uitgeverij De Brug, filiaal Genemuiden

,,Na mijn eerste stage bij de Zwolse Courant wilde ik eigenlijk bij een tijdschrift stage lopen. Dat kon niet, ik kon wel bij NRC Handelsblad terecht. In die zomer had ik vakantiewerk gedaan bij een huis-aan-huisblad. Ik moest die krant redelijk alleen maken. Dat was eng maar het ging wel goed. Iedere week had ik mijn eigen product. Toen mij die stage bij NRC werd aangeboden, kon ik ook een jaarcontract bij het huis-aan-huisblad krijgen. Vanuit de opleiding begrepen ze het niet, maar ik koos voor de baan. Omdat ik die ook als stage kon inzetten, hoefde ik alleen nog een scriptie te schrijven. Maar als je al werkt, zie je het nut van een diploma niet meer zo in. Bovendien was een werkweek van veertig uur wel even wennen na het studentenleven. Als je thuis komt, zet je je niet meer gemakkelijk tot het schrijven van een scriptie. Uiteindelijk leek het me ook nogal suf staan op mijn cv dat ik al drie jaar bezig was met afstuderen. Ik kreeg een vervangende opdracht en ben nu afgestudeerd.

,,Het jaarcontract kon niet verlengd worden. Ik kreeg een baan bij een regionaal persbureau, waar ik uiteindelijk ook niet kon blijven. Via dat werk had ik wel contacten bij uitgeverij De Brug. Daar mocht ik `op gesprek' komen. Het gesprek duurde nog geen kwartier, ik hoefde mijn cv niet eens te laten zien. Nu werk ik in Genemuiden voor weekblad De Stadskoerier. Het weekblad is echt een instituut. Mensen hangen meteen aan de telefoon, als ze het ergens niet mee eens zijn. Het spreekt mij aan om zo dicht bij de lezer te staan. Daarnaast doe ik ook het Zwolse politieke nieuws voor weekblad De Swollenaer. Ik vind het fijn om ook met wat groter, politiek nieuws bezig te zijn. De combinatie is goed. Op huis-aan-huisbladen wordt vaak neergekeken. Ik hoef niet zo nodig naar wat men ziet als `beter'. Ik hou heel erg van regionaal werk. Naarmate je het langer doet, ken je steeds meer mensen en word je steeds beter. Zolang ik groei in mijn werk, zit ik hier goed.''