Als je niet groeit, word je ingehaald

Naam Edwin Damman (30), Zwolle

Opleidingen accountancy aan de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle en registeraccountancy aan het Nivra-Nyenrode te Breukelen. Afgestudeerd in december 2003

Beroep supervisor bij internationaal accountantskantoor, locatie Zwolle

,,De weg was lang. Toen ik vijftien was, besloot ik dat ik de accountancy in wilde. Dus ging ik van het lbo naar de meao om uiteindelijk de heao te doen. Toen ik die studie afgerond had, was ik er nog niet. Als je registeraccountant wilt worden, moet je na de heao of na de universiteit nog een postdoctorale opleiding volgen. Dat doe je terwijl je al een baan hebt. Dus verstuurde ik open sollicitaties naar de vier grote internationale accountantskantoren in Nederland. Binnen een week kon ik bij mijn huidige werkgever op gesprek komen. Vervolgens moest ik een dag assessment doen. Dat verliep goed, dus kon ik op gesprek bij de directeur. Ook dat klikte. Binnen anderhalve week was het beklonken. Dat is zes jaar geleden. Ik werd trainee en volgde een dag per week college. Inmiddels ben ik supervisor. Dat is niet omdat ik nu mijn diploma heb. Ik ben al twee jaar supervisor. Binnen de accountancywereld zijn er bepaalde promotiemomenten, meestal om de vier à vijf jaar, en die zijn niet alleen afhankelijk van papieren. De volgende stap is manager worden. Daarvoor moet ik eerst nog een praktijkstage binnen het bedrijf afronden. Dat is de laatste fase. Ik hoop en verwacht over twee à drie jaar manager te zijn. Verder dan dat kijk ik voorlopig niet vooruit. Je hebt collega's die zeggen `ik wil directeur worden', maar ik vind het vooral belangrijk dat ik plezier heb in mijn werk.

,,De ene week ben ik bij een ziekenhuis en de andere bij een productiebedrijf. Ik houd van de variatie. Ik zie veel en leer daardoor veel. In de accountancywereld zeggen ze wel `grow or go'. Als je niet groeit, word je ingehaald. En ik ben zelf redelijk prestatiegericht, ik vind het belangrijk dat ik kan doorgroeien. In rustige periodes werk ik veertig uur per week, als het druk is, werk ik vijftig uur of meer. Ik heb het er voor over, dit is mijn droombaan. En de verdiensten zijn ook goed.''