Akkoord over militaire politiemacht

Vijf landen, waaronder Nederland, hebben gisteren in Noordwijk een akkoord gesloten over de oprichting van een Europese militaire politiemacht.

Deze zogeheten Europese Gendarmerie, die zo'n achthonderd man zal omvatten, moet eind 2005 operationeel zijn. Het is de bedoeling dat de politiemacht tijdens of kort na een militair optreden kan worden ingezet.

Minister Kamp (Defensie) verklaarde gisteren na afloop van informeel beraad met zijn EU-collega's in Noordwijk dat Nederland zo'n vijftig tot zestig man zal bijdragen aan de nieuwe politiemacht. De overige ondertekenaars van het akkoord zijn Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal.

Ook andere EU-landen kunnen in een later stadium meedoen. Het hoofdkwartier zal zo'n 40 mensen omvatten en zal worden gevestigd in de Noord-Italiaanse stad Vicenza.

De initiatiefneemster, de Franse minister van Defensie Alliot-Marie, stelde gisteren op een persconferentie dat de Europese Gendarmerie vooral kan bijdragen tot de stabiliteit in een iets rustiger fase na een militair optreden. ,,Bij elke crisis blijft er dan een kwetsbare situatie bestaan'', aldus de minister. Over een mogelijke inzet van de Gendarmerie in de door geweld geplaagde regio Darfur in Soedan hadden de EU-ministers van Defensie het echter niet gehad, zei Alliot-Marie.

De ministers bereikten ook overeenstemming over de vorming van een negental Europese battle groups, eenheden van elk 1500 man, die in beginsel binnen een week in een crisishaard waar ook ter wereld kunnen worden ingezet. Kamp, die het EU-beraad voorzat, tekende gisteren in Noordwijk met zijn Duitse collega Struck een overeenkomst voor een gezamenlijke groep. Nederland vormt daarnaast nog een battle group met de Britten. Verder zou Litouwen nog graag een groep met Nederland vormen. Kamp ziet hierin echter geen heil. ,,Ik vind deelname aan twee battle groups wel genoeg.''

De battle groups, een initiatief van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, zullen in principe om de beurt worden ingezet, al zullen sommigen volgens Kamp wel een zekere specialisatie kennen.

Kamp en zijn collega's onderstreepten dat de battle groups alleen in actie zullen komen als de NAVO niet bereid of in staat is om actie te ondernemen. Ze zeiden geen problemen te voorzien met de coördinatie, ook al is de NAVO zelf eveneens bezig multinationale eenheden te vormen, die snel op veel plaatsen in de wereld kunnen ingrijpen.

    • Floris van Straaten