Aids ook zorg EU

De Europese Unie moet aids en hiv niet langer alleen maar zien als een probleem van werelddelen als Afrika en Azië. Ook in de EU-landen, zeker sinds de uitbreiding in oostelijke richting, zijn deze ziektes een ,,sluipende plaag''.

Dat concludeerden Europese ministers van Volksgezondheid op de eerste dag van een conferentie over aids in Europa in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Uit een recent EU-rapport blijkt dat Rusland en een aantal Oost-Europese landen behoren tot de gebieden in de wereld waar de besmetting het grootst is. Nergens groeit het aantal aids-patiënten sneller dan in Oekraïne en Wit-Rusland. Naar verwachting zullen er over een jaar of vijf alleen al in Oekraïne ongeveer 1,5 miljoen besmettingen zijn.

In zijn openingstoespraak zei de Tsjechische eurocommissaris Pavel Telicka dat aids ,,geen grenzen'' kent. Een groot deel van de toename is het gevolg van drugsgebruik en onveilige seks. In Oost-Europa is driekwart van alle hiv-geïnfecteerden jonger dan 25 jaar.

Volgens Telicka moet echter niet alleen naar Oost-Europa worden gekeken. Ook in West-Europa stijgt het aantal besmettingen weer. ,,Men heeft zich in slaap laten sussen door een vals gevoel van veiligheid'' als gevolg van betere behandelingsmethoden, aldus Telicka.

De EU heeft voor de komende twee jaar 1,2 miljard euro uitgetrokken voor aids-bestrijding. Maar de deelnemers aan de conferentie waren het erover eens dat, niet het geld, maar gebrek aan politieke daadkracht het werkelijke probleem is bij de ontwikkeling van een krachtig beleid.