ADO-supporters vinden zichzelf nu `lief '

Bij kwetsende spreekkoren wordt een wedstrijd vanaf dit weekend stilgelegd. De regel trad gisteravond uitgerekend bij ADO Den Haag voor het eerst in werking.

,,Wij zijn lief, wij zijn lief, wij zijn lief'', zongen de supporters van ADO Den Haag gisteravond bij de aftrap van de wedstrijd van hun club tegen Vitesse in het Zuiderpark. En de tekst van dat lied werd in blauwe letters op een groot wit spandoek op de tribunes omhoog gehouden. Niet al onze spreekkoren zijn kwetsend, leken de supporters te willen zeggen.

Het was de eerste wedstrijd van ADO Den Haag nadat die tegen Ajax afgelopen zondag verbaal uit de hand was gelopen. Supporters zongen toen ,,Sylvie is de hoer van Amsterdam,'' met een verwijzing naar de vriendin van Ajax-aanvoerder Rafael van der Vaart. Daar kwamen de gebruikelijke antisemitische verwensingen aan het adres van Ajax nog bij. De maat was vol, zo zei Ajax-trainer Ronald Koeman die beloofde de volgende keer van het veld te stappen. En voetbalbond KNVB kondigde aan de al geldende regels tegen ,,kwetsende of discriminerende spreekkoren'' nu wel te gaan handhaven.

De wedstrijd van gisteren verliep ,,normaal'', zo zei scheidsrechter Rien Koopman na afloop. Club en supportersvereniging hadden hun best gedaan de eigen aanhang ervan te overtuigen geen kwetsende taal uit te slaan. De stadionspeaker waarschuwde de supporters dat de scheidsrechter de wedstrijd anders zou staken. ,,Bezorg ADO Den Haag geen slechte naam.'' En volgens de supportersvereniging keek heel Nederland deze avond naar Den Haag, zo stelde ze in een rondgedeeld briefje. ,,99% in Nederland hoopt dat wij op ons bek gaan''. Natuurlijk werden er grappen gemaakt zoals de supporter die tegen een collectant die geld inzamelde voor `sfeerverhogende apparaten' zoals rookmachines, riep: ,,Een bijdrage voor lingerie voor Sylvie.''

Maar de fans gedroegen zich over het algemeen binnen de grenzen van wat in stadions tegenwoordig kennelijk acceptabel wordt gevonden. Op het repertoir van de Haagse supporters stond nog wel het aloude ,,hi, ha, hondelul,'' bij vermeende scheidsrechtelijke dwalingen. Ook werden er oerwoudgeluiden gemaakt als een van de drie donkere spelers van Vitesse een overtreding maakte. Maar met een handgebaar naar de tribune, maakte scheidsrechter Koopman daar een einde aan.

Na de incidenten afgelopen zondag had hij, zo vertelde hij, een brief gekregen van de KNVB met de boodschap: Je gaat het veld af als spreekkoren langdurig en kwetsend zijn. Uit de kelen van de Haagse supporters klonk een enkele keer: ,,Het zijn de homo`s, yes, yes, het zijn de homo's van Vites.'' Koopman zei deze tekst niet te hebben gehoord – de dictie van het koor laat inderdaad te wensen over – maar deze gezangen werden niet zoals vorige week langdurig aangehouden.

In de schriftelijke instructies waren volgens Koopman ook voorbeelden aan de orde gekomen, waar een grens getrokken moet worden: ,,Verwijzingen naar geslachtsdelen, ernstige ziektes en joden, die kunnen gewoon niet.'' Scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg had Koopmans voor de beladen wedstrijd van gisteravond nog opgebeld: ,,Succes Rien!''

Het kabinet heeft gisteren instemmend gereageerd op de harde lijn die de KNVB nu voorstaat. Vice-premier Zalm zei gisteren na de ministerraad dat voetbalwedstrijden moeten worden stilgelegd en zo nodig gestaakt bij `racistische of haatzaaiende spreekkoren'. Dat moet volgens hem ook de uitkomst moet zijn van het gesprek dat minister Remkes (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ross (Sport) hierover hebben met de voetbalbond KNVB en de burgemeesters. De scheidsrechter is volgens Zalm `het draaipunt' bij de beoordeling van de situatie tijdens de wedstrijd. ,,Hij heeft een duidelijke instructie nodig over wat hem te doen staat.'' Als er gestaakt moet worden, gebeurt dat in overleg met de burgemeester.

Gisteren in het Zuiderpark was burgemeester Deetman van Den Haag net als afgelopen zondag niet aanwezig. Wel zijn hoogste ambtenaar voor openbare orde en veiligheid die met hem in contact stond voor het geval er een beslissing zou moeten vallen. Als ADO-supporter had Deetman niets gemist. Zijn club verloor kansloos met 0-4 tegen Vitesse. Aan het eind van de wedstrijd hing het spandoek met de tekst `Wij zijn lief' half verkreukeld in de hekken van het Zuiderpark.

    • Jaco Alberts