Ackermann heeft zijn lesje geleerd

De voormalige Mannesmann-bestuurder Josef Ackermann is ongeschonden tevoorschijn gekomen uit de rechtszaak over de vermeende illegale bonussen voor bestuursleden van het Duitse telecomconcern Mannesmann, na de overname door het Britse Vodafone.

Maar de ervaring heeft de in Zwitserland geboren topman van Deutsche Bank er blijkbaar toe gebracht voor een diplomatiekere koers te kiezen in zijn omgang met Duitsland.

Dit weekeinde houdt Ackermann met zijn naaste medewerkers een topberaad in het Franse Nice om de laatste hand te leggen aan de strategie van de bank op middellange termijn.

Vóór de rechtszaak had je er vergif op kunnen innemen dat Ackermann een ingrijpende transactie hoog op de agenda van zo'n bijeenkomst zou hebben geplaatst. Maar de tijden zijn veranderd. Een van de waarschijnlijke uitkomsten van het overleg in Nice is dat Deutsche Bank eerder méér dan minder Duits zal worden.

Jürgen Fitschen, die op dit moment leiding geeft aan de divisie voor mondiale bankzaken, wordt een nieuwe rol toegedicht als degene die het Duitse bedrijfsleven het hof moet maken.

Het idee lijkt te zijn dat hij moet voorkomen dat de Duitse activiteiten de Deutsche Bank door de vingers glippen als er niemand verantwoordelijkheid draagt voor dat land.

Dit sluit naadloos aan op het inkorten van de verslagleggingslijntjes elders. Het ligt bijvoorbeeld voor de hand dat de zakenbankactiviteiten en de effectenhandel bijeen worden gebracht onder twee mondiale divisiehoofden, die in de plaats komen van de huidige vier. Daardoor kan de kostenbasis van Deutsche Bank verder worden gekortwiekt.

Het is nog steeds moeilijk voorstelbaar dat Deutsche Bank-voorzitter Ackermann geen ambities koestert om een Europese of transatlantische fusie aan te gaan. Maar het signaal dat er een speciale functie in het leven wordt geroepen voor de binnenlandse markt van Deutsche Bank zal niet onopgemerkt voorbijgaan, noch aan het eigen management, noch aan het Duitse establishment.

Uiteraard bestaat er een risico dat de stap verkeerd wordt uitgelegd. De benoeming van een functionaris aan wie de activiteiten in Duitsland worden toevertrouwd, kan ook worden geïnterpreteerd als een degradatie van dat land tot één van de vele regionale markten waarop Deutsche Bank opereert. Maar Ackermann lijkt geleerd te hebben dat het helpt om je binnenlandse kaarten goed te spelen als je iets in het buitenland wilt ondernemen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Christopher Hughes