Aanvaring tussen EU en Turkije

Turkije en de Europese Unie zijn gisteren met elkaar in aanvaring gekomen over aanpassing van Turkse strafwetten. Aanleiding was het uitstel van de behandeling van de wetsvoorstellen gisteren door het Turkse parlement.

In Brussel werd ,,met bezorgdheid'' kennisgenomen van het uitstel. ,,Dit heeft als risico dat het Turkse perspectief op toetreding tot de Unie verslechtert'', aldus de woordvoerder van de Europese Commissie.

De Commissie rapporteert begin oktober over de democratische, juridische en economische aanpassingen die Turkije moet doorvoeren voordat onderhandelingen over toetreding tot de EU kunnen beginnen. De Europese regeringsleiders willen daarover in december, onder Nederlands voorzitterschap, een beslissing nemen.

Op een kennismakingsbijeenkomst in Leuven voor de leden van de nieuwe Europese Commissie zei commissaris Günter Verheugen (Uitbreiding) dat het voor de Europese aspiraties van Ankara ,,veel beter'' zou zijn als de nieuwe strafwetten aangenomen zouden worden. Ze zijn, aldus Verheugen, ,,de hoeksteen van de vraag of Turkije voldoet aan de eis dat het een rechtsstaat moet zijn''.

De Turkse premier, Tayyip Erdogan, reageerde gebeten op de kritiek uit Brussel. ,,Wij zijn Turken en we nemen onze eigen beslissingen. Niemand moet de EU gebruiken om druk uit te oefenen op Turkije'', zei hij tegen partijleden. Hij vindt dat de EU zich ,,niet moet mengen in binnenlandse aangelegenheden''. Erdogan komt donderdag naar Brussel voor overleg met de fractieleiders in het Europees Parlement.

Eerder deze week kwam de Turkse regering de EU tegemoet door strafbaarstelling van overspel uit de wetsvoorstellen te schrappen. Maar door het uitstel van de parlementaire behandeling is ook deze concessie op losse schroeven komen te staan.