Wondroos is een agressieve infectie

Premier Balkenende moet vandaag opnieuw narcose ondergaan in verband met een ernstige infectie aan zijn rechtervoet. De minister-president is sinds dinsdag onder behandeling in het IJsselland Ziekenhuis in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel.

De premier is getroffen door wondroos of erysipelas. Dit is een agressieve infectie die gepaard gaat met een gezwollen, vurig rode ontsteking van de huid en onderliggend weefsel. De zwelling is pijnlijk en breidt zich snel uit. De patiënt krijgt hoge koorts en koude rillingen, heeft hoofdpijn en moet soms braken.

Wondroos ontstaat doorgaans doordat bacteriën de huid binnendringen via een klein onschuldig wondje, of via plekken die zijn aangetast met eczeem of voetschimmel. De ontsteking wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pyogenes, maar ook andere bacteriën kunnen een rol spelen. De behandelend chirurg heeft vastgesteld dat premier Balkenende een infectie heeft opgelopen met streptokok- en stafylokok-bacteriën. Streptokokken zijn zeer gevoelig voor penicillinen, maar de meeste stafylokokken zijn resistent voor deze antibiotica. Er zijn echter ook antibiotica die werkzaam zijn tegen beide bacteriesoorten.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst werd Balkenende afgelopen weekend geconfronteerd met een zich snel ontwikkelende infectie aan zijn voet. Maandagochtend meldde hij zich bij de huisarts, die hem antibioticapillen voorschreef. Omdat deze niet aansloegen, kwam de minister-president dinsdag in het ziekenhuis terecht. Daar werd hij direct via een infuus met antibiotica behandeld. Gistermiddag onderging hij een operatie waarbij de chirurg wat weefsel verwijderde. Vandaag zal de arts opnieuw onder narcose bekijken of het weefsel niet verder is aangetast.

Als blijkt dat de behandeling met antibiotica opnieuw onvoldoende is aangeslagen dan is opereren onvermijdelijk. Er zal dan meer weefsel verwijderd moeten worden om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen. Slechts in zeldzame gevallen is de aandoening levensbedreigend.

Balkenende zal ten minste nog een week in het ziekenhuis moeten blijven. Hoe lang het herstel gaat duren, kunnen de artsen nog niet zeggen.